Svet musí tlačiť na Izrael, aby ukončil „vražedné útoky na Gazu“, tvrdí Roger Waters
14 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Svetové vlády musia zastaviť všetku vojenskú pomoc Izraelu a požadovať ukončenie „krutých“ útokov na Gazu, uviedol pre portál RT spoluzakladateľ kapely Pink Floyd Roger Waters.


Hudobnák a aktivista si myslí, že Tel Aviv v dohľadnom čase nezastaví ofenzívu proti palestínskym milíciám. Dodal, že útoky sa skončia iba pod tlakom medzinárodného spoločenstva.

"Pokiaľ nebude vyvíjaný určitý tlak na izraelskú vládu, aby zastavila ich vražedné útoky na Gazu, nezastavia sa z vlastnej vôle. Ich vôľa nezmizne náhle. Nechystajú sa náhle zmeniť politiku,“ uviedol Waters. Hovorí, že je potrebné zastaviť zahraničnú pomoc Izraelu.

"Medzinárodné spoločenstvo, zastúpené jeho vládami - a teraz hovorím najmä o západných vládach - by malo prerušiť všetku vojenskú pomoc Izraelu," dodal.



Najnovší útok sa uskutočnil v pondelok po prudkých protestoch proti vládou organizovanému vysťahovaniu Palestínčanov z ich domovov. Obyvatelia východného Jeruzalema čelili tvrdým policajným zásahom. Zostalo po nich niekoľko stoviek zranených.

Hamas od pondelka večera rozpútal raketový útoky na izraelské mestá, po ktorých nasledovali stovky náletov Izraelských obranných síl (IDF) na Gazu. Pri výmene zahynulo viac ako 100 Palestínčanov, medzi nimi bolo 28 detí. Medzi obeťami bolo aj najmenej šesť Izraelčanov, vrátane jedného vojaka IDF a jedného dieťaťa.

Vo štvrtok večer izraelská armáda uviedla, že zintenzívňuje operácie proti Gaze, zahájila streľbu z pozemných diel a udržiavala stály prúd raketových útokov, ktoré sa zameriavali na množstvo výškových stavieb vrátane bytov a úradov.

Izraelské jednotky vtrhli do mešity v Jeruzaleme. Zranili niekoľko stoviek Palestínčanov (VIDEO)
Izraelské jednotky zaútočili na mešitu al-Aksá v Jeruzaleme. Zranili niekoľko stoviek civilistov. Incident sa odohral v atmosfére silného napätia, spôsobeného izraelským plánom na násilné vysťahovanie palestínskych rodín z domovov, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Lukáš Leca