Smutná správa: Vo veku 64 rokov zomrel ľavicový politik Milan Ftáčnik
14 | 05 | 2021 I Aneta Leitmanová
Vo veku 64 rokov zomrel bývalý minister školstva a exprimátor Bratislavy Milan Ftáčnik. TASR to potvrdila jeho dcéra Lucia Čelovská.

Ftáčnik počas profesionálnej kariéry pôsobil ako výkonný koordinátor projektu Culture 2000 Virtual Heart of Central Europe. Naposledy zastával pozíciu predsedu Slovenskej informatickej spoločnosti. Bol členom Rady vlády SR pre digitalizáciu verejnej správy a jednotný digitálny trh a tiež poradcom ministra školstva SR pre prípravu Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania. Bol ženatý. S manželkou Zlaticou mali tri deti.

Milan Ftáčnik bol dlhoročným podpredsedom a poslancom Strany demokratickej ľavice (SDĽ). Spolu s predsedom SDĽ Petrom Weissom sa po novembri 1989 významnou mierou podieľali na prerode Komunistickej strany Slovenska na štandardnú a európsky orientovanú sociálnu demokraciu, ktorá sa neskôr premenovala na SDĽ.

Milan Ftáčnik sa stal v roku 1998 v prvej vláde Mikuláša Dzurindu ministrom školstva. V rokoch 2006 - 2010 bol starostom bratislavskej mestskej časti Petržalka. V rokoch 2010 - 2014 bol dokonca aj primátorom Bratislavy. Ftáčnik sa počas kariéry komunálneho politika stal aktívnym bežcom. Bratislavčania ho pravidelne stretávali na rôznych obľúbených bežeckých tratiach.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó: Chceme sa vyhnúť politickým búrkam na Slovensku
14 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová