Politológ: Prečo Česko v predvečer výročia oslobodenia vyhostilo 18 Rusov? 18 je Hitlerov kryptogram
14 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

"Prečo  práve 18 diplomatov? Číslo 18 mal byť drsný šifrovaný odkaz Rusku pred Dňom Víťazstva?" Pýta sa český politológ a odborník na svet rituálov a symbolov Zdeněk Zbořil.


"Kedysi dávno sa mi dostala do rúk práca amerického antropológa Davida I. Kertzera Ritual, politics and power. V množstve amerických autorov študujúcich túto tému je stále pozoruhodná. Kertzer nebol prvý, ani posledný, kto si všímal, ako sa v politike a vo svete v boji o moc pracuje s rituálmi a symbolmi." Píše PhDr. Zdeněk Zbořil pre web prvnizpravy.cz.
Odstráňte rituály a symboly a odstránite politiku

"Odstráňte rituály a symboly z politiky a zmizne politika," hovorí jedna kapitola spomínanej práce. Nejde len o pruhy a hviezdy, hviezdy, kosáky a kladivá, ale o všetko, čo môže byť považované za arbitrárny znak, ktorému tí, ktorí ho používajú, tvorcovia i konzumenti, prisudzujú väčší význam, než skutočne má." Píše Zdeněk Zbořil v komentári pre prvnizpravy.cz.

Pätolízačstvo tzv. spojencom. Na nejaké Česko, Slovensko alebo Maďarsko z vysoka kašlú (Jaroslav Štefec)
Americká Brownova univerzita vypracovala na objednávku americkej vlády štúdiu. Ide o dokument, ktorý by mali poznať občania v tých krajinách, ktoré pod hlavičkou NATO "obhajovali a bránili slobodu a demokraciu" v Afganistane. Je to štúdia,... Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Runové symboly sa vracajú do prítomnosti

Runové symboly používané niektorými vojenskými skupinami na Ukrajine (v minulosti i v súčasnosti) alebo ich viac či menej podarené deriváty sú dnes často pripomínané. Trochu sa zabudlo na trestné stíhanie priaznivcov hnutia Skinheads. Boli súdení za používanie numerických symbolov odvodzovaných z ideológie nemeckého národného socializmu. U nás nežne nazývaného pravicový extrémizmus.
Osemnástka je kryptogram

"Čoho je moc, ako hovorí ľudová múdrosť, toho je príliš a tak sa vyhľadávanie extrémistickej symboliky stalo dokonca zárobkovou činnosťou niektorých organizácií. Samé seba nazývali neziskovými. Dnes síce nie je stíhanie skinheadov v móde, ale na numerický symbol 18 (mal to byť kryptogram mena Adolf Hitler) sa doteraz nezabudlo. A tak nebolo ani možné obísť skutočnosť, že dôvodom, prečo bolo z Prahy vykázaných osemnásť ruských diplomatov v predvečer ruských osláv Dňa víťazstva ZSSR nad nemeckým fašizmom, bolo oznámenie, že ide o symbol, ktorý česká vláda prevzala z nemeckej extrémistickej minulosti."
Dá sa tomu celkom uveriť

"Vyzerá to ako fantasmagória, ale keď si dáme do súvislosti dianie na Ukrajine, tajné dodávky zbraní z ČR do rôznych krajín, prípad Vrbětice a reči o tom, že Československo nebolo oslobodené Červenou armádou, ale dobyté, potom by tomu mohli čitatelia, ale aj niekto u nás doma celkom dobre uveriť."

(Medzititulky red. HD.)

Česko sa stalo rukojemníkmi politiky USA, tvrdí ruský exprezident Medvedev
Bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev označil Česko za "rukojemníka politiky Spojených štátov" voči Rusku a kritizoval Prahu, že sa dokonca snaží predbiehať v tomto smere Washington. Medvedev je v súčasnosti zástupcom predsedu... Čítať ďalej
29 | 04 | 2021 | Tibor Sipos