Podľa prieskumu viac ako štvrtina dospelých v EÚ váha dať sa zaočkovať proti Covid-19
14 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Najnovší prieskum zistil, že až 27 percent dospelých v EÚ uviedlo, že je nepravdepodobné, že by sa dali zaočkovať proti Covid-19, informuje portál RT.


Prieskum nadácie Eurofound skúma očkovacie programy vo všetkých členských štátoch EÚ. Nadácia varuje, že neschopnosť úplne presvedčiť dospelú populáciu by mohla ohroziť boj proti pandémii.

Približne 27 percent opýtaných v celej Európe vrátane polovice francúzskych a 67 percent respondentov v Bulharsku uviedlo, že je veľmi nepravdepodobné, že by sa dali zaočkovať proti Covid-19.

Medzi jednotlivými štátmi však existovali veľké rozdiely. Ľudia, ktorí sa zúčastnili prieskumu vo východoeurópskych krajinách, boli pri očkovaní viac opatrní. Údaje o nerozhodnosti boli vo viacerých štátoch vrátane Chorvátska, Lotyšska, Poľska a Slovinska nad 30 percent.

Sponzor Sputniku V odmieta tvrdenie nemeckých novín, že dohoda o dodaní vakcín je „mŕtva“
Tvrdenie nemeckých novín Bild, že dohoda o dodávke Sputniku V do Nemecka je „mŕtva“, nemá nič spoločné so skutočnosťou. Má za cieľ zabrániť ruskej vakcíne vstúpiť na európsky trh, uviedol sponzor vakcíny Informuje o tom portál... Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


„Tieto zistenia, bohužiaľ, odrážajú neschopnosť poskytnúť presvedčivú a jasnú komunikáciu o účinnosti a bezpečnosti vakcín,“ uviedla Daphne Ahrendtová, vedúca výskumná manažérka nadácie Eurofound.

Vedci zistili súvislosť medzi ľuďmi, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, a vplyvom sociálnych médií  ako ich hlavným zdrojom informácií. Medzi opýtanými sa našlo až 40 percent ľudí, ktorí odmietajú očkovanie a spoliehali sa na sociálne médiá.

Výsledky štúdie prichádzajú v čase, keď sa krajiny v celej Európe snažia urýchliť očkovací program. Posledný balík údajov nadácie Eurofound bol zhromaždený vo februári a marci 2021, prieskumu sa zúčastnilo 46 800 respondentov.

Svet považuje USA za podstatne väčšiu hrozbu demokracie ako Rusko a Čína
Prieskum verejnej mienky uskutočnený v 53 krajinách zistil, že 44 percent ľudí na celom svete považuje USA za hrozbu pre svoju demokraciu, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Lukáš Leca