Otrokyňa na bankovke? Podľa USA je dôležité, aby peniaze odrážali dejiny
14 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Americké kultúrne vojny sa vracajú k dvadsaťdolárovej bankovke. V spore ide o to, či na platidle zobraziť niekdajšiu otrokyňu, bojovníčku za práva černochov a žien Harriet Tubmanovú, píšu Lidovky.

Z dvadsaťdolárovej bankovky možno zmizne hlava amerického prezidenta Andrewa Jacksona. Nahradený by mohol byť černošskou aktivistkou Harriet Tubmanovou, ktorá bojovala proti otroctvu a presadzovala volebné právo žien. "Je dôležité, aby naše peniaze reflektovali dejiny a diverzitu našej krajiny," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová.

Iniciatíva má však mnoho kritikov - a to ako z radov konzervatívcov, tak i liberálov. Kým prvým prekáža démonizovanie "otrokára" Jacksona a ideologický aktivizmus ako taký, tým druhým sa nepozdáva predovšetkým forma.



"Nejde o pokrok," uvádza vo titulku týždenník Time. Podľa autorky článku Brittney Cooperovej je podobná asociácia černošskej otrokyne s "bielym" kapitalizmom naopak najvyššou formou neúcty k Tubmanovej.

"Keď si predstavím, ako jej tvár ide z ruky do ruky ľudí, ktorí vymieňajú peniaze za tovar a služby, evokuje mi to nepríjemné scény otrokov zasielaných ako platba za biele dlhy či výmenou za čokoľvek, čo bieli otrokári chceli," píše černošská aktivistka Cooperová.

USA: Obyvateľov Ohia motivujú k očkovaniu lotériou o milión dolárov
Obyvatelia v americkom štáte Ohio, ktorí sa dajú zaočkovať proti novému druhu koronavírusu, sa budú môcť zapojiť do lotérie o milión dolárov. Mladší zaočkovaní občania budú môcť získať aj vysokoškolské štipendium. V snahe motivovať verejnosť, aby... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | tasr