Fico: Návrh na 333 eur pre každé dieťa rodiny v núdzi je kupovaním si hlasov neprispôsobivých
14 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Rozdávanie peňazí pre nezaopatrené deti nabralo doslova „licitačný“ charakter. Začalo sa to dvomi stovkami, pokračovalo tromi a Igor Matovič teraz prišiel s návrhom na 333 eur na dieťa. Lenže pozor, iba v rodinách, ktoré sú v hmotnej núdzi. Prirodzene, tento návrh sa nezaobišiel bez mohutnej kritiky opozície.


Medzi kritikov vládneho návrhu patrí aj predseda Smeru-SD a trojnásobný premiér Robert Fico. Podľa neho si vládna koalícia kupuje voličov. Ako píše v statuse k zverejnenom videu, Smer podporí návrh nezaradených poslancov a bude hlasovať za príspevok 300 eur pre všetky nezaopatrené deti.
Návrh vládnej koalície je obyčajným nezmyslom

„Začali sa preteky o to, kto dá viac deťom. Smer-SD je pripravený podporiť návrh skupiny nezaradených poslancov, aby každé nezaopatrené dieťa dostalo jednorazový príplatok vo výške 300 eur,“ konštatuje Fico. Dodáva, že strana bude tento návrh v druhom a treťom čítaní vylepšovať, lebo chce viac adresnosti.

„Nechceme, aby sa na týchto príspevkoch nabaľovali neprispôsobiví ľudia,“ vysvetľuje šéf Smeru-SD, podľa ktorého návrh vládnej koalície je nezmyslom. „Povedali, že dajú peniaze len tým deťom, ktoré žijú v rodinách žijúcich pod hranicou životného minima, v hmotnej núdzi. A má sa to dotýkať oko 45 tisíc detí. Poviem to veľmi presne, nerozumieme, prečo vyraďuje vládna koalícia všetkých slušných ľudí, ktorí pracujú a majú problémy, všetkých slušných ľudí, ktorí nepracujú, lebo nemôžu pracovať a ide podporovať len neprispôsobivých,“ hovorí Fico.

Pandémia zasiahla všetky rodiny, tak prečo vláda pomáha len niektorým? pýtajú sa odborári
Vláde tečie do topánok. Ľudia sú nespokojní a žiadajú predčasné voľby. Preto z rukáva vyťahuje populistické gestá. Jedným z nich je príspevok pre deti rodín v hmotnej núdzi. Paradoxne, takéto riešenie sa nepáči odborárom. Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Povedzte mi, ako sa na to má pozerať nejaký kuchár alebo čašníčka. Stratili prácu kvôli covidu, majú malé deti, možno majú nejaký príjem cez manželov, tak oni nebudú môcť dostať tých 333 eur na svoje dieťa, ale budú sa pozerať, ako niekto bude s 11 deťmi utekať z osady na príslušný úrad a vyberie si 3 300 eur na svoje deti. No nepochybne tie neskončia na potravinách ani na oblečení týchto detí, ale na alkohol, možno na mobilné telefóny alebo iné radosti. Toto je už výsmech, lebo vládna koalícia si ide kupovať voličov, neprispôsobivých ľudí a trestá slušných ľudí. Aj takých, ktorí pracujú a aj takých, ktorí nemôžu pracovať len preto, že sú slušní,“ pridáva trojnásobný premiér.


Toto nie je vláda, toto je vláda bláznov

Smer-SD preto podporí návrh nezaradených poslancov na 300 eur pre každé dieťa, ale dá návrh, aby to bolo adresnejšie. „V prípade tohto nezmyslu, ktorý predkladá vládna koalícia, nemáme čo váhať. Je smutné, že minister Krajniak nechce prísť s týmto nezmyselným návrhom ani do parlamentu a tvrdí, že to vie vyriešiť cez nejaké nariadenie. No dobre vie, čo robí, lebo keby s takýmto nezmyslom došiel do parlamentu, tak mu to tu roztrháme,“ hovorí Robert Fico.

A dodáva: „Toto nie je vláda, toto je vláda bláznov. Prosím, už poďme do referenda.“

Martin Jakubec: Schválený príspevok je zlo. „Väčšina ešte viac znenávidí neprispôsobivých z osád"
Spevák Jakubec na sociálnej sieti venoval úvahu príspevku pre deti, ktorého vyplatenie oznámila vláda. Myslí si, že to vytvorí napätie v spoločnosti a vláde to len vyhovuje. „Vyhovuje im rozoštvať národ aby referendum nebolo úspešné,“ napísal.... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Petra Demková