Vojna je na spadnutie! Netanjahu odmieta ponuku Hamasu na prímerie, IDF „schvaľuje“ plán pozemnej invázie do Gazy
13 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Izraelské obranné sily (IDF) vypracovali plány na inváziu do Gazy zo zeme v reakcii na raketovú palbu Hamasu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu údajne odmietol ponuku na ukončenie nepriateľských akcií, informuje portál RT.




Na hranice s Gazou boli presunuté ďalšie jednotky, vrátane vojakov z parašutistických brigád, pešej brigády Golani a 7. obrnenej brigády, uviedol vo štvrtok hovorca IDF brigádny generál Hidai Zilberman.
Začne pozemná ofenzíva?

Zilberman objasnil, že plán možnej invázie do Gazy bude predstavený šéfovi štábu IDF generálovi Avivovi Kochavimu neskôr vo štvrtok. "Sme pripravení na manévrovanie a IDF v zásade schválila niekoľko rôznych plánov pozemnej ofenzívy," uviedol hovorca s tým, že konečné rozhodnutie o prekročení hranice ešte vláda neurobila.

IDF uviedla, že palestínska militantná skupina Hamas od 10. mája vypálila do miest južného a stredného Izraela viac ako 1 500 rakiet, ktoré mnohých prinútili schovať sa v bombových krytoch. Bolo zabitých šesť civilistov vrátane šesťročného chlapca a vojaka IDF.

"Na Blízkom východe hrozí vojna v plnom rozsahu a USA mlčia," varuje vyslanec OSN
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Izrael v reakcii na to bombardoval viac ako 650 cieľov v Gaze a zničil niekoľko výškových budov v husto obývanej palestínskej enkláve. Izraelské ozbrojené sily údajne zabili desiatky agentov Hamasu vrátane niekoľkých najvyšších veliteľov skupiny.

Zdravotnícki úradníci v Gaze informovali, že od štvrtka bolo pri leteckých útokoch zabitých 69 Palestínčanov, vrátane 17 detí.

Zilberman uviedol, že IDF rozšírila rozsah náletov a začala ničiť „centrálne banky a budovy vnútornej bezpečnosti“ v Gaze. "Hamas začína objavovať trhliny a v organizácii je tlak, dokonca aj medzi verejnosťou v Gaze, ktorá stráca trpezlivosť."

Egypt plánuje po uviaznutí nákladnej lode rozšíriť časť Suezského prieplavu
Egypt plánuje rozšíriť časť Suezského prieplavu, v ktorej v marci uviazla obrovská kontajnerová loď a takmer týždeň blokovala túto rušnú dopravnú tepnu. V stredu o tom informovala agentúra AP. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | tasr

Odmietol návrh na prímerie

Izraelské médiá informovali, že v stredu večer predseda vlády Benjamin Netanjahu informoval vládu, že odmietol návrh na prímerie Hamasu. Podľa spravodajského webu Ynet hovoril premiér o telefonáte medzi vyšším predstaviteľom Hamasu Mousom Abu Marzookom a Michailom Bogdanovom, vyslancom ruského prezidenta Vladimira Putina na Blízkom východe.

Podľa odpočtu výzvy zverejnenej ruským ministerstvom zahraničia Marzook uviedol, že Hamas je pripravený zastaviť útoky na Izrael „po vzájomnej dohode“, ak medzinárodné spoločenstvo vyvinie tlak na Tel Aviv, aby zastavil „rázne akcie“ v Al-Aksá.

No Netanjahu v tom má jasno. Proklamoval, že Hamas zaplatí „veľkú cenu“ za útoky na Izraelčanov. V rovnakom duchu varoval Mohammed Deif, ktorý vedie vojenské krídlo Hamasu, že Izrael zaplatí rovnako vysokú cenu, ak sa „agresia“ proti Palestínčanom v západnom Jeruzaleme nezastaví.

Boris Kollár očakáva referendum. Sme rodina podporí predčasné voľby
Sme rodina podporí návrh na skrátenie volebného obdobia a pôjde do predčasných volieb. Uviedol pre Webnoviny Boris Kollár (Sme rodina). Očakáva referendum a podporí aj návrh na skrátenie volebného obdobia súčasnej vlády. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová