OĽaNO je na tom naozaj biedne! Už ani vo vlastnej strane sa nevyhli rozkolom
13 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

V pondelok ustála ministerka spravodlivosti odvolávani v parlamente. Zatiaľ, čo Kolíkovú podporila SaS, Za ľudí a aj Sme rodina, poslanci za OĽaNO dali jednoznačne najavo, že v zotrvaní šéfky ministerstva spravodlivosti nie sú zajedno.


Veľmi veľká časť najsilnejšej vládnej strany sa na hlasovaní o odvolávaní Kolíkovej ani nezúčastnila, ministerke tak nevyjadrili podporu. V minulosti pritom bývalo zvykom, že na hlasovanie prišli takmer všetci vládni poslanci a symbolicky tak vyjadrili podporu svojmu ministrovi, píše portál startitup.sk.

Poslanci OĽaNO dostali na hlasovanie „voľnú ruku“, to znamená, že hlasovali podľa vlastného rozhodnutia.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš dnes vysvetľoval situáciu. „Každý zahlasoval slobodne, či už tým, že hlasoval proti, alebo sa hlasovania nezúčastnil,“ vysvetlil. Postoj poslancov hnutia voči ministerke sa dá podľa neho interpretovať tým, ako sa zúčastnili hlasovania.

Sudkyňa tvrdí, že štát porušuje práva jej detí, ak musia nosiť rúška. Riaditeľ školy ju poučuje o práve
Matka, sudkyňa bratislavského súdu, adresovala riaditeľovi školy pred časom list. Nesúhlasí s tým, aby jej deti boli nútené nosiť v škole rúška. Riaditeľ školy jej rovnako, otvoreným listom, odpovedal. Doktorku práva a sudkyňu „poučuje“ o práve a... Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Petra Demková


Šipoš to nevidí  tak, že 27 poslancov hnutia, ktorí neprišli na hlasovanie, chce, aby vyvodila zodpovednosť. „Skôr by som povedal, že pani ministerka si musí získať dôveru 27 poslancov,“ doplnil. Nevníma to ako dôsledky koaličnej krízy, ani situáciu nevníma cez vzťah Kolíkovej a ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča, informovala TASR.
Kto zahlasoval proti a kto sa nezúčastnil

Jeden poslanec z OĽaNO dokonca hlasoval za odvolanie ministerky. Martin Čepček sa v minulosti negatívne zviditeľnil, prišiel totiž s vlastným návrhom na obmedzenie interrupcií. Vo februári ho tak vylúčili z poslaneckého klubu strany.

Dvaja poslanci sa hlasovania zdržali. Išlo o Radovana Marcinčíka a Roberta Haláka. Na hlasovaní neboli prítomní viacerí poslanci z okolia Anny Záborskej, ani ona sama. Bývalá europoslankyňa Záborská je známa najmä kvôli svojim návrhom na obmedzenie interrupcií. Z jej okolia ministerku nepodporil ani Ján Szőllős či Richard Vašečka.

Nezhoda v rámci koalície. Matovič nevylučuje rokovanie s opozíciou
Návrh novely ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti parlament presunul od decembra minulého roka niekoľkokrát. Minister financií Igor Matovič opätovne požiadal predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) o vypustenie materiálu z aktuálnej... Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


Ministerku nepodržal ani bývalý šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí. Šipoš rovnako na hlasovanie neprišiel.

Ďalšími známymi poslancami, ktorí ministerke nevyjadrili podporu, boli Lukáš Kyselica a Romana Tabák. György Gyimesi, ktorý sprevádzal Igora Matoviča v Maďarsku pri rokovaní o Sputniku, sa rovnako hlasovania nezúčastnil.

Blanár: Táto vláda zrušila ľuďom všetky sociálne istoty a ciele EÚ sú jej na míle vzdialené
V Portugalsku sa cez víkend uskutočnil Sociálny summit, na ktorom Slovensko zastupoval premiér Eduard Heger. Z jeho vyjadrení zaujalo poslanca parlamentu za Smer-SD Juraja Blanára najmä to, že našou prioritou je podpora malých a stredných... Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik