Nový COVID automat prinesie zmeny pre reštaurácie i obchodné domy
13 | 05 | 2021 I tasr

Nový COVID automat, ktorý vo štvrtok predstavil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO), prinesie viacero zmien napríklad pre reštaurácie a obchodné domy, ale aj pre fitnescentrá či akvaparky.


Vo všetkých okresoch sa od pondelka (17. 5.) ruší povinnosť v obchodných domoch merať teplotu. Na vstup nebude potrebný ani negatívny test na ochorenie COVID-19. Čo sa týka konzumácie jedál a nápojov v obchodných domoch, naďalej bude trvať zákaz pre okresy v treťom stupni varovania - bordové okresy. V ostatných bude povolená, podrobnejšie podmienky budú závisieť od stupňa varovania. Ostávajú však zatvorené detské kútiky a sedacie sekcie a obmedzenia kapacity obchodných domov stanoví vyhláška v závislosti od farby okresu.

V okresoch, ktoré sa budú nachádzať v prvom a druhom stupni ostražitosti - žlté a oranžové okresy - bude možné od pondelka konzumovať aj v interiéroch reštaurácií, avšak s kapacitnými obmedzeniami.

Zmeny sa dotknú aj fitnescentier, kapacita bude stanovená rozdielne pre jednotlivé stupne COVID automatu. "Prevádzkovatelia si môžu vybrať medzi maximálnym fixným počtom zákazníkov a obmedzením na základe metráže," spresnil rezort zdravotníctva. V prvom až treťom stupni varovania sa bude vyžadovať negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín alebo RT-PCR či LAMP test nie starší ako 72 hodín od všetkých okrem detí do desiatich rokov.

Čo sa týka wellness zariadení, akvaparkov a kúpeľov, vo všetkých okresoch sa bude vyžadovať (okrem detí do desiatich rokov) negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín alebo RT-PCR či LAMP test nie starší ako 72 hodín. Môžu však byť otvorené len od prvého stupňa varovania a v lepších okresoch - ružové, oranžové, žlté a zelené okresy. "Kúpele na základe zdravotnej indikácie sú otvorené vo všetkých okresoch," podotkol rezort.

Pri taxislužbách platia obmedzenia vo všetkých okresoch okrem zelených. Cestujúci môžu byť maximálne dvaja v jednom rade a je tiež potrebná dezinfekcia po každom zákazníkovi v prvom až treťom stupni varovania - v ružových, červených a bordových okresoch.

Pri lanovkách a vlekoch sa bude povolená kapacita odvíjať v závislosti od farby okresu.

V hoteloch a iných ubytovacích službách bude maximálna kapacita stanovená len v prvom až treťom stupni varovania, a to najviac dve dospelé osoby alebo členovia jednej domácnosti. "Prevádzkovatelia stravovacích a wellness služieb v hoteloch sa riadia podmienkami pre ostatné stravovacie a wellness služby," dodalo ministerstvo.

Kým Mikulec kupuje limuzíny za 160-tisíc, jeho vyšetrovatelia toner do tlačiarní. Za vlastné!
Len nedávno sme informovali o škandalóznom nákupe luxusných limuzín na rezorte vnútra. Najnovšie, vraj radoví vyšetrovatelia kupujú toner do tlačiarní z vlastných peňazí. Ministerstvo vraj nebolo schopné zabezpečiť jeho dodanie! Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | René Skalný