Blahová ide pred súd za Čistý deň. Hrozí jej mastná pokuta
13 | 05 | 2021 I Petra Demková

Zariadenie Čistý deň žiada od bývalej poslankyne odškodné 60 tisíc Eur a ospravedlnenie. Ide o jednu z najväčších káuz minulého volebného obdobia. Blahová na sociálnej sieti prosí verejnosť o podporu.  


Súdny proces sa začne 13. mája na Okresnom súde v Trnave. Čistý deň Blahovú žaluje za „neoprávnený zásah do dobrej povesti právnickej osoby“.
O čo v kauze išlo?

V zariadení Čistý deň, ktoré viedli manželia Tománkovci, sa dlhodobo venovali drogovo závislým mladým ľuďom. Kauzu Čistý deň rozpútala Blahová v roku 2016, ešte ako poslankyňa Národnej rady. Všetko začalo blogom ktorý napísala. V ňom opísala, čo sa v zariadení dialo. Veľkú rolu v kauze zohrali dve bývalé chovankyne ústavu a matka jednej z nich.

Mainstream začal hrýzť. Strach z konkurencie alebo koniec monopolu na šírenie ideológií?
Takzvané "mienkotvorné" médiá boli až donedávna v pohode. Tvorili verejnú mienku tak, ako im za to bolo zaplatené. Mali monopol na informácie. A spravili si monopol aj na ľudí, ktorí tie informácie smú podsúvať. A tak boli aj vlastníkmi monopolu na... Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Ivan Brožík


Kauza „Čistý deň“ bola jednou z najväčších káuz minulého volebného obdobia. Opoziční poslanci naznačovali, že nitky zo zariadenia vedú až k vysokopostaveným politikom. Išlo o komplikovanú a neprehľadnú kauzu, proti sebe stáli dva tábory – prívrženci Tománkovcov, na stranu ktorých (a proti poslankyni Blahovej) sa postavili aj mnohí rodičia chovancov ústavu. Proti Tománkovcom stáli opoziční politici, na čele s Natáliou Blahovou a médiá.

Ako informuje portál Parlamentné listy, „Súdy neskôr odsúdili dvoch zamestnancov za sex s neplnoletými chovankyňami. V dôsledku kauzy prišla v marci 2018 nezisková organizácia Čistý deň o akreditáciu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Dnes už resocializačné služby v Galante neposkytuje.“
Blahová prosí o "hlas" a podporu.

K súdnemu procesu, ktorý klope na dvere, sa vyjadrila na svojom konte sociálnej siete aj samotná Natália Blahová. „...tento týždeň potrebujem svoj hlas. A Vašu podporu,“ napísala. „Ďakujem Vám všetkým, ktorí ste v priebehu rokov nestratili zo zreteľa to najdôležitejšie – že ide o deti, o ich záujmy a ich základné ľudské práva. Ďakujem Vám, ktorí pri mne stojíte, Vám všetkým, ktorí pomáhate,“ dodala. Poďakovala aj právnej kancelárii, ktorá ju zastupuje. „Ide o veľa. Ide o princípy a o hodnoty, ktoré sú pre mňa a viem, že aj pre Vás podstatné,“ ukončila svoj príspevok „Naty“ Blahová.