AstraZeneca je vo Švédsku zodpovedná za viac ako 15 tisíc vedľajších účinkov
13 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca iba kvôli nedostatku dávok vakcín. Akonáhle sa dodávky obnovia, chce vo vakcinácii pokračovať. Pritom iba Švédsko hlási vyše 15 tisíc nežiadúcich účinkou po očkovaní práve touto vakcínou.



Oficiálny súčet podozrení na vedľajšie účinky očkovania proti Covid-19 vo Švédsku presiahol 30 000, pričom väčšina prípadov sa vyskytla u ľudí očkovaných vakcínou od AstraZeneca, informuje portál RT.




Podľa Švédskej agentúry pre lekárske výrobky dostal minulý týždeň škandinávsky národ 31 844 hlásení o nežiaducich reakciách spojených s podaním vakcín proti Covid-19. Švédsko v súčasnosti ponúka tri varianty vakcíny.
AstraZeneca jednoznačne vedie

Zatiaľ bolo hlásených 2 103 upozornení o vedľajších účinkoch vakcíny od Moderny, zatiaľ čo vakcína Pfizer-BioNTech bola spájaná s 9 117 zdravotnými problémami. Počet podozrivých nežiaducich reakcií na tieto dve vakcíny sa však zdá byť relatívne malý v porovnaní s 19 961 hláseniami súvisiacimi s Vaxzevriou od AstraZeneca.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/05/12/forbes-indicky-stat-bude-podavat-ivermektin-celej-dospelej-populacii/

Najbežnejším vedľajším účinkom u všetkých troch liekov bola horúčka a bolesť hlavy. Medzi ďalšie hlásené nežiadúce reakcie patrili nevoľnosť, bolesti kĺbov a závraty.

Je pozoruhodné, že vakcína od AstraZeneca predstavuje iba asi 26% z asi 2,7 milióna vakcín, ktoré sa doteraz vo Švédsku podávali, ale tvorí asi 63% hlásení o vedľajších účinkoch.

V marci bolo Švédsko jedným z niekoľkých národov, ktoré na základe správ o abnormálnej zrážanlivosti krvi u príjemcov dočasne pozastavili používanie injekcie AstraZeneca. Spoločnosť AstraZeneca, ako aj Európska agentúra pre lieky trvajú na tom, že vakcína je po preskúmaní bezpečná.

Francúzsko má už dosť migrantov! Barnier presadzuje aspoň trojročný zákaz imigrácie
Bývalý hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier uviedol, že Francúzsko by sa malo zaviazať k trojročnému až päťročnému moratóriu na prisťahovalectvo vzhľadom na problémy, ako je terorizmus, informuje portál... Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková