Nezávislá správa: Pandémii sa dalo zabrániť, no WHO je pomalá a nedôrazná
12 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Správa nezávislej komisie pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) uviedla, že pandémii Covid sa dalo predísť. No „nedôsledná a nedostatočne financovaná“ príprava vlád, rovnako ako pomalá a slabá reakcia WHO ohniská ešte zhoršili, informuje portál RT.




WHO zverejnila v stredu svoje zistenia, ktoré dala vypracovať nezávislou skupinou, a poukazuje na „slabé články v reťazci“, ktoré viedli prinajmenšom k „jednému mesiacu stratenej príležitosti “, ktorý umožnil šírenie globálnej pandémie.
Vlády to nezvládli

Helen Clarková, bývalá premiérka Nového Zélandu a členka komisie, kritizovala pomalú reakciu vlád. "Niektorí čakali na zaplnenie lôžok nemocničnej jednotky intenzívnej starostlivosti predtým, ako podniknú ďalšie kroky. V tom čase už bolo neskoro odvrátiť dopad pandémie,“ uviedla.

„Celosvetovo boli zdravotnícki pracovníci testovaní na svoje limity a miera infekcie, chorôb a úmrtí prudko vzrástla a naďalej stúpa,“ uviedla Clarková v správe s názvom „Covid-19: Make it the Last Pandemic “ (covid 19: Urobme z nej poslednú pandémiu, pozn. red.)

Vinu komisia celkom nezvalila na národné vlády, pretože zistila, že ani reakcia WHO nebola taká promptná, ako by mohla byť. Medzinárodný zdravotnícky orgán mal vyhlásiť globálnu krízu skôr.
V budúcnosti oveľa rýchlejšia reakcia

Kombinovaná neschopnosť vlád pripraviť sa a pomalšia a slabšia reakcia, ktorá nasledovala, vytvorili „nespočetné množstvo zlyhaní, medzier a oneskorení“, čo znamená, že súčasnej situácii „sa dalo zabrániť,“ tvrdila spolupredsedníčka Ellen Johnson Sirleafová.

Správa načrtla potrebu, aby WHO aj vlády urýchlene vykonali reformy, aby sa v budúcnosti zabránilo „toxickému kokteilu“, ktorý by poviedol k podobne škodlivej globálnej pandémii, ktorá by mohla spôsobiť globálne problémy a vyžiadala by si toľko životov.
Treba viac peňazí na zdravotníctvo

V rámci plánov, ktoré sa chystajú do budúcnosti, komisia navrhla zhromaždenie hláv štátov, aby dohliadali na prípravy a poskytovali finančné zabezpečenie a podporu potrebnú na ochranu pred hrozbou vírusov. V správe sa tiež uvádza, že je potrebné zlepšiť WHO.

Musí reagovať rýchlejšie a mať lepšie zdroje, čo by jej dalo schopnosť náležite bojovať proti zdravotným problémom. WHO na správu zatiaľ formálne nereagovala, očakáva sa však, že prijme zistenia komisie.