Žilinka robí poriadky s NAKA a Lipšicovými ľuďmi. Zrušil nezákonnú časť obvinenia sudcu Molnára
11 | 05 | 2021 I Aneta Leitmanová
Generálny prokurátor Maroš Žilinka robí poriadky s vyšetrovateľmi NAKA aj Lipšicovými prokurátormi z Úradu špeciálnej prokuratúry. Zrušil nezákonnú časť obvinenia sudcu Richarda Molnára.

O Žilinkovom zásadnom rozhodnutí informovala TASR. Sudca Molnár je obvinený v rámci operácie Víchrica. Prípad vyšetruje NAKA a dozor nad ním vykonáva Lipšicov Úrad špeciálnej prokuratúry.

Pirošíková: Zaočkovaní môžu COVID šíriť ďalej. Zvýhodňovanie zaočkovaných je neprípustné
Cestovná kancelária BUBO nedávno ponúkala zľavu zákazníkom zaočkovaným proti chorobe COVID-19, čo vyvolalo vlnu negatívnych reakcií. Portál 40plus.sk sa opýtal právničky Marici Pirošíkovej na jej názor. Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Peter Sulek


Žilinka zrušil v štyroch bodoch obvinenia bratislavského krajského exsudcu Molnára pre pokračovací zločin prijímania úplatku, sčasti spolupáchateľstvom. Generálny prokurátor zrušil aj príslušnú časť nadväzujúceho uznesenia špeciálneho prokurátora o zamietnutí sťažnosti. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.
Proti abstraktnému obvineniu sa nedá brániť

"Dôvodom zrušenia obvinenia bola úplná abstraktnosť stíhaných skutkov, ktoré boli v uznesení o vznesení obvinenia opísané tak všeobecne, že ich neurčitosť neumožňovala obvinenému brániť sa voči obvineniu," vysvetlil Skladan. Nekonkrétne vymedzenie skutkov bez opory v dôkazoch spôsobilo porušenie zákonnej podmienky opisu skutku tak, aby nemohol byť zamenený s iným. Hovoria o závažnom nedostatku uznesenia o vznesení obvinenia, ktorý sa nedá napraviť následným dokazovaním.
Cesta k spravodlivosti nemôže byť dláždená bezprávím

„Obvinený má právo na zrozumiteľné, odôvodnené a právne perfektné rozhodnutie, ktoré mu reálne umožní brániť sa voči obvineniu. Cesta k spravodlivosti nemôže byť dláždená porušením práva,“ vyhlásil generálny prokurátor. Upozornil, že čiastočné zrušenie obvinenia neznamená, že na podklade ďalších zistených skutočností nemôže dôjsť k opätovnému vzneseniu obvinenia, avšak pri striktnom dodržaní litery zákona.
Stíhanie Molnára pokračuje

Vo zvyšnej časti týkajúcej sa piatich bodov vzneseného obvinenia pre zločin zasahovania do nezávislosti súdu, čiastočne spolupáchateľstvom a pre zločin prijímania úplatku, návrhu obvineného Molnára na zrušenie právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní Žilinka nevyhovel. „Dospel k záveru, že v aktuálnom štádiu trestného stíhania zistené skutočnosti dostatočne odôvodňujú záver o dôvodnosti jeho trestného stíhania,“ doplnil Skladan.