Slovenská technická univerzita sa dočká nového rektora už koncom júna
11 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Voľby rektora Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave sa uskutočnia 28. júna. V pondelok (10. 5.) na mimoriadnom rokovaní Akademického senátu (AS) STU o tom rozhodli jeho členovia, pričom návrhy kandidátov na túto funkciu možno podať do 28. mája.


AS STU schválil uznesenie o vyhlásení volieb kandidáta na rektora STU v Bratislave na funkčné obdobie rokov 2021 – 2025. Súčasne schválil harmonogram a pokyny na prípravu volieb. Proces volieb sa bude riadiť volebným poriadkom pre voľby kandidáta na rektora.

"Návrhy kandidátov do volieb kandidáta na rektora STU môžu podať členovia akademickej obce STU a členovia Správnej rady STU do 28. mája predsedovi volebnej komisie AS STU. Komisia zabezpečuje prípravu volieb a riadi ich priebeh," uvádza sa na webe STU. Následne senát zvolá pred termínom volieb zhromaždenie akademickej obce STU, na ktorom všetci kandidáti predstavia svoj volebný program a odpovedia na otázky. Toto zhromaždenie bude 21. júna.

Univerzita Komenského trvá na tom, že Matovičova diplomovka nemala prejsť obhajobou
Vedenie Univerzity Komenského (UK) v Bratislave trvá na tom, že diplomová práca predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) nezodpovedá štandardom kladeným na kvalifikačné práce. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | SITA


Samotné voľby kandidáta na rektora STU sa uskutočnia na zasadnutí AS STU 28. júna o 14.00 h. Voľby môžu byť viackolové, pričom všetky kolá volieb sa uskutočnia na tom istom zasadnutí. "Do ďalšieho kola nepostupuje kandidát alebo kandidáti s najmenším počtom platných hlasov. Kandidát na rektora je zvolený v tom kole, v ktorom získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov všetkých členov AS STU," píše sa na webe univerzity. Senátori budú hlasovať za kandidáta tajným hlasovaním.

Rektora vymenúva na návrh akademického senátu verejnej vysokej školy prezidentka SR. Návrh akademického senátu predkladá prezidentke minister školstva, ktorému ho doručí akademický senát do 15 dní od prijatia rozhodnutia.

Prezidentka Zuzana Čaputová po dlhých prieťahoch odovzdala dekrét o odvolaní rektorovi Miroslavovi Fikarovi až 22. apríla 2021, takmer pol roka po tom, ako ho Akademický senát STU odvolal z funkcie rektora na svojom zasadnutí ešte 26. októbra 2020. Na čele Univerzity stál iba od 1. marca 2019.

Momentálne je poverený výkonom funkcie rektora STU Oliver Moravčík. Poverenie platí na obdobie do vymenovania nového rektora, ktorý vzíde z volieb.

Špinavá hra ex-funkcionárov SIS pri pokuse politicky ovládnuť VŠ
Čoraz častejšie sa na verejnosti objavuje téma novely vysokoškolského zákona, ktorú akademici rázne odmietajú. Viaceré vysoké školy pritom vstúpili do protestu alebo štrajkovej pohotovosti. Takýto rázny nesúhlas pritom vysoké školy nevyjadrili ešte... Čítať ďalej
29 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič