Prečo veľvyslanectvo USA vyzvalo svojich občanov, aby urgentne opustili Rusko? (Vladimír Malyšev)
11 | 05 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Malyševa


Bilaterálne vzťahy sa zhoršujú


Veľvyslanectvo USA v Moskve vyzvalo amerických občanov, aby urgentne opustili Rusko. Príslušné oznámenie rozposlali e-mailom. Veľvyslanectvo zároveň oznámilo, že obmedzuje rozsah poskytovaných konzulárnych služieb. Veľvyslanectvo USA bude od 12. mája vydávať mimoriadne obmedzený počet prisťahovaleckých víz. Víza sa budú vydávať iba ak pôjde o otázku „života a smrti“. Spracovanie neprisťahovaleckých víz pre nediplomatické cesty bude pozastavené.

Občanom USA, ktorým ruské víza čoskoro vypršia, sa odporúča opustiť krajinu do 15. júna. Americká diplomatická misia „v dohľadnej budúcnosti“ nebude poskytovať notárske služby, konzulárne zápisy o narodení v zahraničí ani služby týkajúce sa obnovenia pasov. Veľvyslanectvo ponúklo tým, ktorí v prípade mimoriadnej situácie potrebujú nový pas USA, aby žiadosti zaslali e-mailom.

„Ak ste občanom USA v Rusku a vaše vízum čoskoro vyprší, odporúčame vám opustiť Rusko do 15. júna, termínu stanoveného ruskou vládou“, informuje veľvyslanectvo. Vysvetľuje, že to údajne súvisí s oznámením ruskej vlády o jej zámere zakázať americkej diplomatickej misii najímať cudzích štátnych príslušníkov na akékoľvek pozície.

V polovici apríla uvalili USA na Rusko ďalšiu várku sankcií, ktoré zasiahli aj ruských diplomatov. Washington uviedol, že vyhosťuje z krajiny desať zamestnancov ruských diplomatických misií a dáva im mesiac na zbalenie. Rusko zareagovalo. Okrem zrkadlového vyhostenia desiatich amerických diplomatov Moskva oznámila, že ruší činnosť amerických nadácii a mimovládnych organizácií, ktoré sú pod kontrolou ministerstva zahraničia a ďalších vládnych štruktúr USA a ukladá personálne sankcie voči ôsmim súčasným a bývalým úradníkom americkej administratívy.

Tomuto neuveríte: USA vyzvali Rusko vrátiť Krym. Naopak, Krym navrhol Amerike, nech vráti Aljašku!
Polostrov Krym patril vždy Veľkej Rusi a neskôr Sovietskemu zväzu. Rusko si ho ako následnícky štát od Ukrajiny, ktorej ho daroval alkoholom často opojený Nikita Chruščov, vzalo po referende naspäť. USA vyzývajú Rusko, aby Krym vrátilo Ukrajincom.... Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Veľvyslanectvo USA navyše nebude môcť prijímať ruských občanov a americkým diplomatom, ktorí v Rusku zostanú, obmedzia pohyb po krajine. Moskva tiež oznámila ukončenie krátkodobých pracovných ciest zamestnancov ministerstva zahraničia do Ruska, čím sa zníži počet ruských víz vydaných na tento účel na minimum - nie viac ako desať ročne.

Hoci Washington spája svoje oznámenie o potrebe opustiť Rusko s „diplomatickou vojnou“, samotný dátum „do 15. júna“ naznačuje určité analógie. Od 15. júna to nie je tak ďaleko do 22. júna, keď hitlerovské Nemecko zaútočilo na ZSSR; krátko pred týmto dátumom aj nemeckí občania narýchlo opustili Rusko, aj keď ich Berlín s takouto výzvou verejne neoslovil.

Mierumilovná Veľká Británia vysiela k brehom agresívneho Ruska bojovú flotilu s tisíckou mariňákov
Veľká Británia posiela do Baltského mora Rusku flotilu bojových plavidiel na čele s vlajkovou výsadkovou loďou HMS Albion a s tisíckou námorníkov na palubách. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Ivan Brožík


Diplomatické vzťahy zvyčajne tak radikálne obmedzujú a svojich občanov sťahujú z krajiny, na ktorú mienia zaútočit. Tak postupovalo Nemecko v roku 1941 a USA to urobili viackrát. V máji 2014 vtedajší americký prezident Barack Obama naliehavo odporúčal americkým občanom, aby opustili územie Líbye, kde sa čoskoro začala vojna. V novembri 2011 veľvyslanectvo USA v Damasku vyzvalo občanov USA v Sýrii, aby „okamžite opustili túto krajinu“. Vo februári 2003 urobili podobné vyhlásenie týkajúce sa Iraku a o mesiac neskôr došlo k invázii ozbrojených síl USA. V roku 1998 sa to isté stalo s Juhosláviou.

Rusko nie je Juhoslávia ani Irak, ale americký demarš nie je z tých bežných. Demarš navyše zaslali v čase začatia najväčších manévrov NATO v Európe Defender Europe a tvrdej protiruskej propagandy.

Vysadenie vojsk USA v Európe


Manévre sa začali 5. mája v albánskom prístave Drač. Celkovo sa natovských cvičení zúčastní okolo 40 tisíc vojakov. Scenár cvičenia je typický: krajiny aliancie a ich spojenci budú "odrážať útok potenciálneho agresora, a potom prejdú do protiútoku". Plánuje sa nácvik obranných a útočných akcií vo východnej Európe a pobaltských štátoch; na rozdiel od predchádzajúcich rokov sa osobitná pozornosť nebude venovať východnej, ale juhovýchodnej Európe. Manévre sú plánované v Čiernej Hore, Kosove a Albánsku za účasti miestnej armády. Cvičenia PVO sa budú konať v Bulharsku a Rumunsku, Maďarsko poslúži ako tylová časť.

Putin: Nemožno odpustiť tým, ktorí opäť uvažujú o agresívnych plánoch
Na moskovskom Červenom námestí sa začala v nedeľu vojenská prehliadka pri príležitosti 76. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom vo Veľkej vlasteneckej vojne v rokoch 1941-1945. Informovala o tom agentúra TASS. Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | tasr


„Naďalej pozorne sledujeme situáciu, sledujeme presuny a rozmiestnenie síl NATO v Európe v rámci cvičenia Defender Europe. Pozorujeme presun 53. pechotnej brigády 29. divízie Národnej gardy USA, ktorá predvčerom dorazila do albánskeho prístavu Drač. Spolu s nimi 750 kusov vojenskej techniky“, - uviedol 27. apríla Sergej Šojgu na zasadnutí ministrov obrany krajín - účastníkov ODKB v Dušanbe. Tieto natovské cvičenia sú najväčšie za posledných 30 rokov.

Dmitrij Novikov, prvý podpredseda Výboru pre medzinárodné záležitosti Štátnej dumy, komentujúc začiatok manévrov NATO  Defender Europe uviedol, že takéto cvičenia majú politický podtext. „Najlepší spôsob, ako zabezpečiť ochranu svojej územnej celistvosti a zvrchovanosti, je udržiavať vlastné ozbrojene sily v potrebnej bojovej pohotovosti“ poznamenal Novikov.

Tak či onak, odporúčanie všetkým občanom USA opustiť Rusko do 15. júna je alarmujúcim znamením. Vláda Joea Bidena by mala aktívne znižovať riziko vojenského konfliktu medzi USA a Ruskom, tvrdí autorka amerického vydania The National Interest Bonnie Kristianová. „Hlavným cieľom stratégie Washingtonu s Moskvou by mal byť mier,“ píše Američanka.

Vladimir Putin a jeho silný prejav v Deň víťazstva: Rozdrvili sme ich (VIDEO)
Celý príhovor prezidenta Ruskej federácie počas vojenskej prehliadky v Deň víťazstva, 9. mája. Vladimir Putin to povedal jasne: Rozdrvili sme ich. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Peter Sulek