Nadácia Zastavme korupciu ospravedlňuje Kolíkovú. „O konflikt záujmov nejde,“ napísali
11 | 05 | 2021 I Petra Demková

Mária Kolíková má podporu na nečakaných miestach. Zastali sa jej najväčší bojovníci proti korupcii. Nadácia Zastavme korupciu síce nejaké drobné chybičky našla, ale vo všeobecnosti ich hodnotenie káuz Kolíkovej vyznieva ako platené PR pre ministerku.


„Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) včera ustála odvolávanie v parlamente. Opozícia, ale aj časť hnutia OĽaNO, jej vyčíta možný konflikt záujmov a zodpovednosť za spreneveru vo firme, ktorej je spoluvlastníčkou. "Z dostupných informácií sa nám javí, že dve obvinenia nemajú reálny základ, v jednom prípade môže byť kritika čiastočne oprávnená,“ hodnotí na úvod nadácia. Následne sa pozreli na jednotlivé kauzy.

M.Kolíková ostáva vo funkcii, podporilo ju však len 63 poslancov koalície
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) ostáva vo funkcii. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR v pondelkovom hlasovaní. Za návrh na vyslovenie nedôvery ministerke bolo 51 poslancov zo 117 prítomných, 63 boli proti, dvaja sa zdržali,... Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Prenájom budovy, v ktorej sídli ministerstvo spravodlivosti

„Ministerstvo spravodlivosti sídli v budove, ktorú si prenajalo od spoločnosti Račianska - Reality. Vo vedení firmy stojí Vladimír Brodňan, ktorý je obchodným partnerom ministerkinho brata Michala Kolíka. Podľa dostupných informácii nič nenasvedčuje tomu, že by ministerka mohla ovplyvňovať, kde bude ministerstvo sídliť,“ uvádza nadácia čitateľa do problematiky.

Potom už prichádza na rad ospravedlňovanie Kolíkovej: „Ministerstvo si budovu prenajalo počas vlády P. Pellegriniho. (V tejto vláde Kolíková pôsobila ako tajomníčka na ministerstve spravodlivosti). V čase podpisu zmluvy (júl 2019 ) však Kolíková tajomníčkou už rok nebola. (Z postu odišla v auguste 2018.). Ministerkou sa stala až takmer rok po podpise zmluvy (marec 2020),“ uzatvára kauzu budovy nadácia Zastavme korupciu.
Zmluvy spoločnosti Elektronika so štátom.

„Firma, ktorej majiteľom je ministerkin brat Michal Kolík, obchoduje s verejnoprávnou RTVS. Domnievame sa, že tu o konflikt záujmov nejde. K spoločnosti momentálne Kolíková osobne vzťah nemá, zákazky v RTVS nemá zo svojej pozície ako ovplyvniť. Spoločnosť s RTVS obchodovala dlhodobo aj počas vlád Smeru,“ vysvetľuje nadácia.
Sprenevera. „Ministerka nemôže za konanie nevlastnej sestry“

„Ministerka zdedila podiel v spoločnosti MK Real. Konateľka spoločnosti, jej nevlastná sestra, bola v roku 2019 trestným rozkazom odsúdená za spreneveru. Cez túto firmu, ktorá je správcom bytov, obrala vlastníkov o 15 tisíc eur. Ministerka tvrdí, že o celej veci nevedela a peniaze sa ľuďom vrátili. Je pravda, že ministerka nemôže za konanie nevlastnej sestry. Čo sa jej dá vytknúť je skutočnosť, že nevenovala dostatočnú pozornosť správe svojho majetku a zverila ho do rúk nesprávnej osoby,“ uzatvára Nadácia Zastavme korupciu kauzy Márie Kolíkovej.

Chystá sa výmena predsedníčky v strane Za ľudí?
V strane Za ľudí zrejme dochádza pomaly, ale isto k výmene na poste predsedníčky. Veronika Remišová stráca podporu kľúčových ľudí, tvrdí odchádzajúca Letanovská. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Iza Bela