Vladimir Putin a jeho silný prejav v Deň víťazstva: Rozdrvili sme ich (VIDEO)
10 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Celý príhovor prezidenta Ruskej federácie počas vojenskej prehliadky v Deň víťazstva, 9. mája. Vladimir Putin to povedal jasne: Rozdrvili sme ich.



Prepis príhovoru

Drahí občania Ruska, veteráni, vojaci a námorníci, seržanti a práporčíci, generáli a admiráli, zdravím vás v Deň víťazstva, víťazstva s obrovským historickým významom a dopadom na osud celého sveta. Je to sviatok, ktorý je a navždy bude posvätným pre náš národ. Porazili sme, rozdrvili sme nacizmus. Generácii víťazov, ktorú si ctíme a na ktorú sme hrdí.

Drahí naši veteráni, skláňame sa pred vašou odvahou a statočnosťou, nesmrteľným dôkazom solidarity a lásky k vlasti. Dokázali ste, že ak stojíme pri sebe, dokážeme nemožné. Ubránili ste naše domovy, naše deti, našu vlasť pred nacizmom 9. mája 1945. Navždy si budeme pamätať, že to bol sovietsky národ.

V najťažších chvíľach vojny, v rozhodujúcich bitkách sme určili výsledok bojov s fašizmom. Náš národ bol hrdinský a obetavý za cestou k víťazstvu. V najdivokejších bitkách na zemi, na mori a v oblakoch. Ľudia všetkých národností a náboženstiev sa bili za každý centimeter svojej vlasti. Za polia pri Moskve, za Kaukazské hory, za lesy Novgorodu, za pobrežie Baltiku a Dnepra, za Volgské a Donské stepi. Sovietsky vojaci, nepoddajnosť civilistov, hrdinovia Moskvy a Leningradu, Minsku a Kyjeva, Stalingradu a Sevastopoľa, Murmanska a Odesy, Kerču a Tuly, Novoruska a Smolenska.

Putin: Nemožno odpustiť tým, ktorí opäť uvažujú o agresívnych plánoch
Na moskovskom Červenom námestí sa začala v nedeľu vojenská prehliadka pri príležitosti 76. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom vo Veľkej vlasteneckej vojne v rokoch 1941-1945. Informovala o tom agentúra TASS. Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | tasr


Nerozdeliteľnosť frontu a tyla zabezpečila všetko potrebné pre front na víťazstvo. Robili všetko vo fabrikách Volgy a Uralu, Sibíru a ďalekého východu, v mestách Kazachstanu a republikách centrálnej Ázie. Pamätáme na tých, ktorí darovali vlastnú krv, pomohli tým, ktorí potrebovali evakuáciu a boli nútení opustiť svoje domovy.

Dnes vzdávame česť pamiatke celej generácie veľkých hrdinov a pracovníkov. Spomíname na statočných partizánov. Neutíchajúca bolesť, ozýva sa v nás, pri spomienke na obyvateľov obkľúčeného Leningradu a väzňov v koncentračných táboroch. Nespočetné tragédie ľudí v okupovaných územiach.

Skláňame sa pri pamiatke všetkých, ktorých nám vojna zobrala. Pamiatka synov, dcér, otcov a matiek, dedov, mužov, žien, bratov, sestier a priateľov. Smútime za veteránmi, ktorí nás opustili.
Prosím vás o minútu ticha.

Drahí priatelia, tento rok to bude 80 od začiatku Veľkej vlasteneckej vojny (pozn. tak nazývajú 2. svetovú vojnu v Rusku). 22. júna 1941 (pozn. v tento dátum nacistické Nemecko napadlo Sovietsky zväz), jedného najtragickejších dátumov našej histórie. Nepriateľ zaútočil na našu krajinu, prišiel na našu zem zabíjať.

Smrť a bolesť, hrôza a nevýslovné trápenie. Nechceli len zvrhnúť politický systém, sovietsky systém, ale zničiť aj nás. Zničiť nás ako štát, ako národ, vymazať našich ľudí z povrchu zemského. Invázia nacistických hord bol hrozný, ohromujúci pocit.

Boli sme odhodlaní odraziť inváziu, spraviť všetko na porážku nepriateľa. Aby vrahovia a kriminálnici obišli so spravodlivým trestom. Sovietsky národ splnil tento sľub. Ubránil svoju vlasť a oslobodil Európu od hnedého moru.

Spečatili sme historický osud nacizmu, ako silou zbraní na bitevných poliach, tak morálnou silou, obetavou odvahou matiek vojakov, vernosťou tých, ktorí každý deň čakali dobré správy z frontu. Silou dobra a lásky k blížnemu, ktorá je od nepamäti v našom národe. Stelesnením dobra bol výkon lekárov a sestričiek, ktorí zachraňovali ranených. Bojovali za každý život v nemocniciach, na fronte a v pozadí.

Putin: „Fašistická hrozba stále žije!“
„Mal na mysli neonacistov, ktorí čoraz viac dvíhajú hlavy v európskych krajinách. Tiež dianie v Pobaltí a nedávny pochod ukrajinských fanúšikov divízie SS Halič v centre Kyjeva,“ vysvetlil slová ruského prezidenta jeho hovorca Dmitrij Peskov.... Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič


V roku 1941 boli 4 najkrvavejšie roky stále pred nami. Trápenie pre budúcnosť, pre mladú generáciu a teda pre tých, ktorým ani nebolo súdené sa narodiť. Vojna priniesla tak veľa neznesiteľného smútku a sĺz, že zabudnúť nie je možné. A neexistuje odpustenie a ospravedlnenie pre tých, ktorí by znova spriadali agresívnu politiku.

Takmer storočie nás delí od času, odkedy v centre Európy vzplanula a nabrala na sile obludná nacistická zver. Čoraz viac bolo počuť cynické slogany o rasovej nadradenosti, antisemitizmu a rusofóbie. Dohody spravené, aby sa svet neuberal k svetovej vojne, boli porušené.

História vyžaduje vyvodenie záverov, z ktorých sa poučíme. Nanešťastie veľa z ideológie nacizmu tých, ktorí boli posadnutí teóriou o svojej jedinečnosti, sa opäť snažia dostať k moci. A to nielen rôzni radikáli a skupiny medzinárodných teroristov. Dnes vidíme zhromaždenia trestancov a ich prívržencov, ich pokus prepísať históriu, ospravedlňovať zradcov, ktorí majú na rukách krv tisícov mierumilovných ľudí.

Náš národ dobre vie, k čomu toto vedie. Rusko bude vždy brániť medzinárodné právo, rovnako ako budeme dôkladne brániť naše národné záujmy, aby sme zabezpečili bezpečie pre našich ľudí. Spoľahlivo to zaručí udatná armáda Ruska, potomkovia vojakov víťazstva. A samozrejme naša práca spoločne pre rozvoj krajiny, pre bohatstvo ruských rodín.

Naši veteráni, ich osudy, ich oddanosť vlasti je pre nás prikladom, o ktorý sa musíme usilovať a potvrdiť význam a hodnotu veľkého víťazstva v našich myšlienkach a činoch, v našich úmysloch a budúcich úspechoch v mene vlasti. Sláva národu víťazov, sviatku dňa veľkého víťazstva. Hurá!



VIDEO Rusko 9. mája slávi Deň víťazstva vojenskou prehliadkou. Putin prehovoril k národu
V Moskve si dnes pripomínajú 76. výročie víťazstva Sovietskeho zväzu. Na prehliadke sa zúčastňuje viac ako 12-tisíc vojakov. Prezident Putin sa prihovoril národu. Predviedli najmodernejšiu techniku. Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Peter Sulek