Vedec Čekan: Toto sú štyri fakty, podľa ktorých nás čaká fajn leto
10 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Popredný slovenský vedec pôsobiaci v oblasti molekulárnej biológie, biochémie a onkológie Pavol Čekan, ktorého meno sa v súvislosti s pandémiou koronavírusu skloňuje čoraz častejšie, potešil Slovákov. Vo svojom facebookovom príspevku totiž uviedol hneď štyri body, podľa ktorých nás čaká, ako sám tvrdí, "fajn leto".

"Niekoľko dobrých správ, ktoré nám dávajú vedieť, že leto bude fajn," začal príspevok pozitívnymi slovami Čekan. Priaznivé fakty rozložil do štyroch hlavných bodov:

1. Počet hospitalizovaných s koronavírusom klesol pod 1 000.

2. 7-dňový kĺzavý medián pozitívnych prípadov klesol pod hranicu 350.

3. Pfizerom/Modernou už očkujeme od 45-ročných a možno tento týždeň klesne hranica na 40. V Banskobystrickom kraji sa darí mobilným očkovacím jednotkám zaočkovať mnoho starších ľudí. Očkovanie akceleruje a vôľa ľudí sa očkovať je možno vyššia, než sme si mysleli.

4. Na Slovensku je už viac ružových okresov, čo znamená, že sa postupne môžu začať vracať do škôl všetci stredoškoláci, uvoľňujú sa i jednotlivé kultúrne podujatia a tréningy s obmedzeným počtom osôb atď., napísal vedec v príspevku.



Čekan ďalej zdôraznil, že aj ďalšia vedecká štúdia, ktorá jasne dokazuje, že očkovanie vakcínou od spoločností Pfizer/BioNTech bráni šíreniu vírusu COVID-19, je skvelou správou. Rovnako tak aj situácia v okolitých krajinách EÚ, v ktorých sa pandemická situácia zlepšuje.

Aj tak však upozorňuje: "Aj napriek týmto super správam, ak chceme mať príjemné a pokojné leto, buďme stále opatrní a zodpovední. Chráňme sa pred vírusom, znižujme mobilitu (ak je to v našich možnostiach), stretávajme sa vonku alebo vo vetraných miestnostiach, dodržujme ROR, poďme sa zaočkovať, atď. Všetci si potrebujeme od pandémie vydýchnuť, ktorá je, ako dobre vieme, veľmi dynamická a vrtkavá. Nesmieme si to teraz pred letom pokaziť," uzatvára.

Vedec Čekan: Ak budeme opatrní, sen o normálnom lete môže byť skutočnosťou
Posledné dni naznačujú, že situácia s koronavírusom sa na Slovensku lepší. Hovoria o tom nielen počty mŕtvych, ale aj znižujúce sa čísla pacientov v nemocniciach. Ako výbornú správu to na sociálnej sieti hodnotí aj vedec Pavol... Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik