Politico: Vyšehradská štvorka tretiu vlnu nezvládla. Kto je zodpovedný za smrteľné pandemické chyby?
10 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Vyšehradská štvorka má spoločné niečo tragické. Jej krajiny majú najhoršiu kumulatívnu úmrtnosť na COVID-19 v Európe. Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko sú vysoko nad priemerom EÚ a nad väčšinou západoeurópskych krajín, konštatuje portál Politico.



Neslávna európska špička

Kým infekcie a úmrtia v posledných týždňoch klesajú, tieto stredoeurópske národy nemôžu zakryť pochmúrnu realitu, že ich tretia vlna bola mimoriadne smrteľná. Najmä od januára, keď sa Európa spamätala z povianočného nárastu prípadov a variant vo Veľkej Británii sa rozšíril po kontinente.

Nárast znamená, že úmrtnosť na obyvateľa v Českej republike a Maďarsku je takmer dvojnásobkom priemeru EÚ. Tieto výpočty berú do úvahy všetky úmrtia od začiatku pandémie. Slovensko je asi o 40 percent vyššie a Poľsko je takmer o 20 percent nad priemerom EÚ.

Pokiaľ ide o ľudské náklady, tieto štatistické údaje znamenajú, že štyri krajiny prišli v dôsledku pandémie o 140 000 životov!

EÚ nepredľžila zmluvu s Astra Zeneca, objednala 1,8 miliardy dávok Pfizeru
Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v nedeľu vyhlásil, že Európska únia nepredĺžila zmluvu s britsko-švédskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Jedným z faktorov môže byť skutočnosť, že systémy zdravotníctva majú v strednej a východnej Európe tendenciu byť nedostatočne financované. Všetky štyri krajiny vynakladajú menší podiel HDP na zdravotnú starostlivosť, ako je priemer v EÚ. Aj keď postavenie Českej republiky je podľa širších ukazovateľov v oblasti zdravia na tom dobre.
Politické rozhodnutia namiesto vedy

Hlavný dôvod je však politický: Ich nedávna reakcia na pandémiu bola formovaná silnou preferenciou tvorcov politík, aby sa rozhodli skôr pre populistické rýchle riešenia ako pre tvrdé výzvy založené na vede.

V mnohých prípadoch vedúci predstavitelia bojovali s odborníkmi na verejné zdravie o vnímaný politický zisk a pri prijímaní pandemických predpisov ustúpili odborníci do úzadia. To všetko spôsobilo, že ich občania boli menej ochotní dodržiavať dané pravidlá.

Čínu podozrievajú z prípravy vojny s biologickými zbraňami
Američania získali dokument z ktorého zistili, že Čína sa dlhodobo pripravovala na vojnu s biologickými zbraňami. Je vírus Covid-19 zbraňou „Tretej svetovej vojny“? Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


Je to veľký skok oproti prvej vlne, keď sa tieto krajiny rýchlo zomkli, zatvorili hranice a zaviedli drakonické opatrenia, pretože sa obávali, že by sa mohli stať ďalším Talianskom. V tom čase takéto opatrenia pomáhali udržiavať infekcie pod kontrolou.
Na celej čiare v populizme vyhráva slovenský Matovič

Keďže sa pandémia zhoršovala počas jesene a zimy, bežnou reakciou bolo odsunutie vedúcich vedeckých pracovníkov a odborníkov na verejné zdravie na vedľajšiu koľaj. Politici namiesto nich určovali odpoveď na riešenie pandémie.

Jedným z takýchto príkladov bol slovenský predseda vlády Igor Matovič.
Matovič pritvrdzuje: V decembri sa budeme testovať, alebo vyhlási lockdown
Do Vianoc by sa malo uskutočniť ďalšie plošné testovanie, uviedol to predseda vlády Igor Matovič po štvrtkovom rokovaní vlády. Bližšie informácie chce zverejniť v najbližšom čase. Podľa dennikn.sk budú v decembri až tri kolá, pričom to prvé... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Michal Filek/tasr
po tvrdom lockdowne na jeseň. Namiesto toho rozšíril antigénové testy ako odpoveď na návrat k verejnému životu. Zastával tento názor, aj keď krajiny EÚ začali v januári zavádzať tvrdé lockdowny. Keď sa  zdravotníci sťažovali, označil ich za „bláznov“.

Až 155 miliónov ľudí na svete trpí hladomorom, pandémia to ešte zhoršila
09 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Ešte kontroverznejší krok urobil Matovič v marci, keď jednostranne kúpil 2 milióny dávok ruskej vakcíny Sputnik V bez toho, aby sa poradil s vládnymi partnermi alebo s liekovým regulátorom ŠÚKL. To spôsobilo, že Slovensko bolo spolu s Maďarskom jednou z dvoch krajín EÚ, čo si objednala svakcínu, ktorú Európska lieková agentúra ešte len musí schváliť.

Keď však ŠÚKL zverejnil negatívne hodnotenie poukazujúce na to, že vzorky zaslané na Slovensko sa líšili od vzoriek zasielaných do iných krajín, ruský výrobca objednávku zrušil.

Matovič sa pohotovo prihlásil na Facebook a obvinil šéfku ŠÚKL Zuzanu Baťovú zo spáchania „najväčšej hanby, akú mohla slovenská veda na svete spraviť“. Výsledný politický nepokoj ho prinútil koncom marca odstúpiť a uspokojiť sa s úlohou ministra financií.

WHO žiada Big Pharmu o všetky údaje o vakcínach. Aj tie negatívne
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Babiš viedol tiež boj s odborníkmi

Český premiér Andrej Babiš viedol podobný boj s odborníkmi - za posledný rok vymenil štyroch ministrov zdravotníctva. Podľa Rastislava Maďara, vedúceho Ústavu epidemiológie a verejného zdravia na Lekárskej fakulte Ostravskej univerzity, sa to dostalo do bodu, keď len veľmi málo z nich chcelo sedieť v tíme vládneho krízového manažmentu.

Maďar by to mal vedieť. Minulý rok viedol skupinu odborníkov, poradcov vlády, len aby v auguste rezignoval potom, čo Babiš odmietol rady skupiny - a rady vlastného ministra zdravotníctva - nariadiť nosenie rúšok v interiéroch. Aj keď v tom čase začínala prudko stúpať miera infekcie, Babiš trval na tom, že ľudia majú rúšok dosť. Neskôr sa stiahol, odmietol všetku účasť na rozhodnutí a zo zmätku obvinil Maďara.

Ďalším vedcom, ktorý upadol do nemilosti Babiša, bol bývalý národný koordinátor očkovania Zdeněk Blahuta. Koncom januára Blahuta prestal protestovať proti tomu, čo označil za Babišov mikro manažment zavádzania vakcín. "Rozhodol, kto dostane toľko vakcíny. A skutočne to všetko odôvodnil tým, že je to všetko politika," uviedol vtedy Blahuta.

Expert WHO: Politici sa mýlia, pandémiu sa nepodarí zastaviť len očkovaním
Riaditeľ programu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre mimoriadne situácie Michael Ryan v piatok uviedol, že presvedčenie niektorých politických lídrov o tom, že pandémiu koronavírusu sa podarí zastaviť len očkovaním obyvateľov, je mylné,... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Aj Poľsku bolo napätie medzi politikmi a vedcami

Poľsko zaznamenalo podobné napätie medzi politikmi a vedcami. No v tomto prípade sa rozpory točili okolo sviatkov. Konkrétne toho, či uvoľniť pandemické obmedzenia týkajúce sa rodinných stretnutí, nakupovania, cestovania a bohoslužieb.

Tesne pred Vianocami vláda na odporúčanie vedcov zmiernila pravidlá blokovania a vydala iba voľné pokyny na odradenie od cestovania a spoločenských stretnutí. To mnoho rodín ignorovalo. Pred Veľkou nocou sa vláda zachovala rovnako, odmietla čeliť katolíckej cirkvi a namiesto toho umožnila  bohoslužbám pokračovať s malými obmedzeniami.

Poľsko tiež zhoršilo boj proti pandémii aj nekvalitou zdravotných údajov. Keď tínedžer s údajmi dokázal, že systém podávania správ v krajine spočívajúci v sieti podfinancovaných epidemiologických staníc „stratil“ v ​​novembri asi 22 000 prípadov, orgány reagovali jednoduchým zákazom hlásenia z regiónov.

Šokujúce vystúpenie rakúskej poslankyne: „Náš odpor ešte pocítite. Deti si očkovať nedáme!“
Téma očkovania proti koronavírusu je aktuálna azda všade vo svete. Riešia ju i v susednom Rakúsku, kde sa proti nemu, ale aj proti COVID pasom, postavila poslankyňa parlamentu Dagmar Belakowitsch. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Tento krok podkopal dôveryhodnosť vládnych čísel, ktoré ešte viac poškodil nízky počet denných testov a veľmi vysoké pozitívne čísla. Na rozdiel od odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie týkajúceho sa miery pozitívnych testov na úrovni troch percent, je Poľsko oveľa vyššie, čo znamená, že vláda nemá presné údaje o infekcii v reálnom čase.
Maďarsko nezaostáva

V Maďarsku sú vzťahy vlády s odborníkmi podobné. Maďarská lekárska komora, nestranícky orgán zastupujúci lekárov v krajine, začiatkom apríla vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím vlády začať s uvoľňovaním niektorých obmedzení. V nedávnom rozhovore jeden z vodcov organizácie varoval pred možnou štvrtou vlnou v dôsledku predčasného znovuotvorenia.

Lekárska komora sa tiež zamerala na vládne zákazy, ktoré bránia prístupu nezávislých médií do nemocníc. Ak by Maďari videli rozsah problému, tvrdil lekársky orgán, boli by ochotnejší dodržiavať sociálne dištančné pravidlá a nechať sa zaočkovať.

Švajčiarski vedci našli "Covid podpis“, zaručí včasnú liečbu ťažkého priebehu choroby
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


"Je našou spoločnou zodpovednosťou poraziť epidémiu. Avšak iba uznaním ťažkostí, rozpoznaním a opravou akýchkoľvek chýb, poučením sa z nich a spoluprácou je možné ich dosiahnuť," uviedla komora vo  vyhlásení .
Zabudli na právo

V niektorých prípadoch sa vlády pokúsili presadiť pandemické opatrenia bez toho, aby sledovali obvyklý právny alebo legislatívny proces. Problém: Niekedy tieto príkazy neskôr sudcovia zvrátili, čo narušilo dôsledné vykonávanie politiky.

V Poľsku sa nacionalistická vláda vedená PiS vyhla získaniu podpory parlamentu v prospech pandemických opatrení. Namiesto toho na zavedenie obmedzení použila tlačové konferencie a výkonné dekréty. Krajina sa tiež vyhla uvaleniu núdzového stavu a obávala sa, že bude musieť vyplatiť kompenzáciu zatvoreným podnikom.

Nová štúdia: Ivermektín znížil úmrtnosť v ťažkých prípadoch Covidu
Výsledky novej klinickej štúdie poukazujú na ďalšie výhody ivermektínu vo vzťahu k liečbe COVID-19, informuje portál trialsitenews.com. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Výsledkom je, že poľské súdy rušia pokuty uložené ľuďom za účasť na „nezákonných“ činnostiach, ako sú protestné pochody a proti podnikom, ako sú reštaurácie, telocvične a hotely, ktoré zostali otvorené napriek obmedzeniam.

V Českej republike došlo k rozruchu vo februári, keď Babiš obišiel parlament, aby nariadil dvojtýždňový výnimočný stav napriek tomu, že poslanci opatrenie odmietli.

Opatrenie viedlo k ústavnej patovej situácii a vyvolalo otázky, či má Babiš takúto právomoc. Podnietilo poslancov k tomu, aby vypracovali pandemický zákon, ktorý by znížil jeho vplyv na akékoľvek budúce obmedzenia blokovania.

Kovid-idiotizmus v praxi: Aerolinka vyhodila z lietadla muža za to, že na sebe nemal rúško ...počas jedenia! VIDEO
Doba, ktorú momentálne prežívame so sebou prináša skutočne zvláštne situácie; Príkladom môže byť muž z amerického Marylandu, ktorý bol vyhodený z lietadla. Dôvodom malo byť to, že nemal prekryté dýchacie cesty. Počas konzumácie jedla, presnejšie... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | René Skalný

Hľadanie obetných baránkov

Niektorí politici sa rozhodli hrať na populistickú kartu a namiesto toho, aby sa zamerali na podrobnosti politiky, skôr stupňovali kultúrne vojny.

Napríklad pri voľbách v Poľsku z minulého leta strávila vláda oveľa viac času útočením na „ideológiu LGBT“, ako hovorením o pandémii. Kritici, ktorí sa pýtali, prečo boli kostoly otvorené, kým nákupné centrá a telocvične boli zatvorené, boli odsúdení ako protipoľskí ľavičiari.

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého budúci rok čakajú tvrdé parlamentné voľby, v poslednom čase začal páliť proti politickým oponentom, ktorí sú skeptickí k čínskym a ruským vakcínam. Tie sú v krajine široko distribuované bez súhlasu agentúry EMA. Orbán ich obvinil z prečinu skepticizmu k očkovaniu.

Chlapi pozor! U tých plešatých je až o 2,5 krát vyššia šanca ťažkého Covidu
Vedci varujú, že závažné prípady COVID-19 sú u plešatých mužov 2,5-krát pravdepodobnejšie ako u tých, ktorí s vypadávaním vlasov nemajú problém, informuje Daily Mail. Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


„Ľavica je proti očkovaniu,“ povedal nedávno pre štátny rozhlas Kossuth Rádió. „Robia antivakcinačné kampane a tí, ktorí im venujú pozornosť, sú menej ochotní dať sa zaočkovať.“
Cesty najmenšieho odporu

No asi najbežnejším neúspechom bolo to, že vodcovia často odmietli prijímať tvrdé rozhodnutia o blokovaní a ďalších pandemických opatreniach zo strachu pred politickým odporom. Aj keď držali moc pevne v rukách.

Napríklad v Českej republike prešiel Babiš pred októbrovými voľbami v krajine od podpory rúšok v interiéroch k odporu. Po voľbách, keď sa prípady ďalej nabaľovali, uprostred rastúceho tlaku obchodných skupín presadil, aby sa obchody pred Vianocami znovu otvorili.

EMA posudzuje nový liek proti covidu - sotrovimab
Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok oznámila, že začala v zrýchlenom konaní posudzovať experimentálny liek proti koronavírusu sotrovimab, vyvinutý spoločnosťami GlaxoSmithKlineA a Vir BioTechnology. Píše o tom tlačová agentúra... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | tasr


V prípade Poľska sa vláda pokúsila urobiť populárnu vec tým, že vlani v septembri otvorila školy skoro a rýchlo, bez dostatočne sformovaného plánu ochrany. Podľa Roberta Flisiaka, vedúceho oddelenia infekčných chorôb a patológie na Lekárskej univerzite v Białystoku a prezidenta poľskej asociácie epidemiológov a infektológov, bolo toto rozhodnutie zlomovým bodom k horšiemu.

Vládna koalícia sa podobne obávala protiblokovacích reakcií okolo otázky sviatkov. Najvýznamnejšie bolo, že to umožnilo poľským štátnym príslušníkom žijúcim v Británii odletieť na Vianoce domov. Britský variant  zažíval vtedy prudký nárast - bez karantény alebo požiadaviek na testovanie.

„Bolo by pobúrením, keby sme otestovali Poliakov, ktorí sa na Vianoce vracali z Veľkej Británie,“ povedal Stanisław Karczyński, senátor za vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS). O niekoľko týždňov už v Poľsku zúril britský variant koronavírusu.

Putin o ruských vakcínach: „Jednoduché a spoľahlivé ako útočná puška Kalašnikov“
07 | 05 | 2021 | Diana Zaťková