László Sólymos : Gyimesi veľa rozpráva, vyvoláva napätie a je extrémista
10 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Slovná vojna medzi predsedom strany Most- Híd Lászlóm Sólymosom a poslancom OĽANO Györgyom Gyimesiom naberá na sile. Portál  Körkép v priebehu jedného dňa, len s odstupom pár hodín priniesol názory oboch politikov, z ktorých je jasné, že spolupráca medzi nimi neprichádza do úvahy.

György Gyimesi (OĽaNO) sa netají tým, že stranu Most-Híd by najradšej poslal do politického dôchodku. Svojich predstáv o fungovaní maďarskej komunity na Slovensku sa nevzdáva. Strana Most-Híd je dôvodom toho, prečo sa neangažuje v národnostnej politike v žiadnej z existujúcich maďarských strán. SMK považuje za uzatvorenú komunitu. Ponuku dostal do OĽANO a prijal ju.
So stranou Most - Híd ani z politických, ani z morálnych dôvodov

„Každé manželstvo si vyžaduje dve strany. S politikou, ktorú robí strana Most-Híd som nikdy nesúhlasil ani z politických, ani z morálnych dôvodov,“ uviedol Gyimesi v rozhovore pre portál Körkép.

Strana Most-Híd je podľa neho zmiešaná strana Maďarov a Slovákov a jej fungovanie bolo založené na zamlčiavaní problémov. Na základe takého fungovania boli v očiach Slovákov dobrými Maďarmi.
Z toho, čo reprezentuje, neupustí

Gyimesi tvrdí, že jeho politika sa môže javiť revolučnou práve preto, že poukazuje na problémy, ktoré sa dobrých desať rokov neriešili. Podľa neho nedošlo k pokroku ani v oblasti jazykových práv, ani v oblasti dvojitého občianstva. Tridsať rokov sa čaká na komplexný zákon o menšinách. Informácie, ktoré priniesli média - Slobodná Európa a Nové slovo (Új Szó) o tom, že má byť predsedom Aliancie, poprel. Označil ich za novinársku kačicu. Svoj úspech necháva na voličoch. Z toho, čo reprezentuje, neupustí, píše portál Körkép.
Sólymos: Gyimesi nemôže viesť Alianciu, pretože je extrémista

Podľa predsedu Most-Híd Sólymosa je Gyimesi pravou rukou Igora Matoviča, bývalého predsedu vlády a súčasného vicepremiéra. Vzťah s maďarskou vládou má iba preto, že si ho Igor Matovič berie so sebou, vysvetľuje pre portál Körkép.

„Otázne je, ako to vidí druhá strana,“ dodal predseda slovensko-maďarskej strany, ktorý touto narážkou myslel stranou maďarského premiéra Orbána Fidesz.

Sulík: Ak by Matovič odišiel, ako sa vyhráža, mali by sme menej kríz
Koaličná strana SaS viac nepodporí núdzový stav, na koaličnú radu predložila alternatívne riešenie. Odmieta tiež zvyšovanie daní, podobný návrh by vetovala. Predseda strany a vicepremiér Richard Sulík to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TV... Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | tasr

Gyimesi veľa rozpráva a rozpráva...

„Ten, kto veľa rozpráva, dostáva v médiách priestor. Našou úlohou nie je iba rozprávať o veľkých veciach. Našou úlohou je zastupovať ľudí,“ poznamenal Sólymos pre portál Körkép, na adresu Gyimesiho.
Gyimesi nemôže byť predsedom Aliancie

Pokiaľ ide o vzniknutú Alianciu, je podľa Sólymosa dôležité, čo Aliancia bude sprostredkúvať. Jej úspech bude závisieť práve od toho. „Predsedom strany nemôže byť človek, ktorý podnecuje napätie a má extrémistické názory. Nebol by úspešný. Strana Most-Híd bola vo vláde dvakrát, pretože mala na čele osobnosť, ktorá ju do vlády dostala,“ vysvetľuje Sólymos pre portál Körkép.

Predsedom Aliancie bude človek zo strany SMK. Bola to dohoda troch strán, ktoré ju tvoria. O funkciu predsedu strany má záujem Krisztián Forró, ktorý už naznačil, že ak získa dôveru, rád bude Alianciu viesť, píše portál Körkép.

Ďalšia Matovičova hra. Do Fondu vzájomnej pomoci neposiela nikto nič
Ďalšia Matoviča hra. Matovičov prísľub, že do Fondu vzájomnej pomoci bude posielať svoju výplatu bol IBA o veľkých sľuboch. Poslal iba jednu a neskôr sa vyjadril, že mu to už odpadlo od chuti a na charitu prispieva inak. Do Fondu vzájomnej pomoci... Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Most-Híd nemôže ľuďom pripomínať úspechy

Informácie, ktoré priniesol portál Körkép odzneli v sobotu dopoludnia v relácii rádia Patria. Sólymos v  nej spomenul, že nemôžu ľuďom pripomínať úspechy strany Most-Híd, keď boli súčasťou vládnej koalície. Strana SMK v tom čase prostredníctvom médií negovala všetko, čo dosiahli. „SMK a tlač, ktorú má strana v pozadí, boli našimi vážnymi odporcami. Z časti sú zodpovední za to, že výsledky, ktoré sme dosiahli neboli dostatočne komunikované," uviedol Sólymos v relácii.
Aliancia bude mať vplyv na maďarské média na Felvidéku

V súčasnosti jediným maďarským portálom na Slovensku, ktorý nie je závislý ani od strany SMK ani od strany Most-Híd, ani od žiadneho oligarchu, je portál Körkép. Analýzu toho, kto riadi ostatné portály priniesol práve Körkép. Novovzniknutá Aliancia bude mať vplyv cez stranu Most-Híd na Rádio Patria, Új Szó, Paraméter a Bumm. Cez stranu MKP na portáli Ma7 a Felvidék.
Kritika Fondu na podporu kultúry národnostných menšín

Sólymos v rozhovore pre rádio Patria ocenil fungovanie Fondu na podporu kultúry národnostných menšín – Kult Minor. Ten podľa portálu Körkép škandalózne podporoval projekty predložené ľuďmi, ktorí sú naklonení k liberálnej, progresívnej maďarskej strane Most - Híd.

„Socialistické“ ciele financmajstra Matoviča. Kto to ale zaplatí sa verejnosť zatiaľ nedozvedela
Igor Matovič sa snaží zachrániť svoju potápajúcu sa loď sľubmi, na ktoré však nemá dostatok peňazí. Respektíve má, len ich musí odniekiaľ dostať. A to buď zvýšením daní, alebo ešte väčším zadlžením Slovenska. Hoci ekonómovia ho za jeho... Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik