20 generálov varuje Macrona pred občianskou vojnou. Signatárom za to hrozí vojenský súd
09 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Vo Francúzsku zverejnila skupina generálov vo výslužbe a aktívnych dôstojníkov otvorený list prezidentovi Macronovi. Varujú v ňom pred občianskou vojnou. Teraz im za to hrozia vojenským súdom, píše epochtimes.de.


Varovný list adresovaný  francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi spôsobil vo Francúzsku veľký rozruch. Pod list sa podpísalo 20 generálov vo výslužbe. List bol uverejnený v konzervatívnom časopise „Valeur Actuelles“.



Francúzsku hrozí občianska vojna

Autori v liste varujú, že Francúzsko môže smerovať k občianskej vojne. Vláda by preto mala podniknúť okamžité kroky na riešenie domácich problémov, uviedli generáli. Majú tým na mysli najmä útoky na policajné stanice a islamistické teroristické činy.


Nedávny vražedný útok na  policajtku v Rambouillet 23. apríla francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin označil za „islamistický atentát“. Signatári listu naliehajú na francúzskych politikov, aby sa vrátili ku cti a povinnostiam.


Duchovná degradácia Ameriky sa zrýchľuje (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Iveta Machová

Zodpovedná je vláda

Antoine Martinez, jeden z generálov, ktorý sa tiež podpísal  pod list, poukazuje na zodpovednosť najvyšších vládnych predstaviteľov.


"Po skončení prvého lockdownu sme videli prepuknutie  násilia. Dochádzalo k ozbrojeným stretom medzi rôznymi komunitami. Je nám jasné, zodpovední sú za to naši vládni predstavitelia a aj podceňovanie prisťahovaleckej politiky,“- tvrdí Antoine Martinez, brigádny generál vzdušných síl vo výslužbe.



Budete zodpovední za smrť tisícok ľudí!

Generál Christian Picquemal, ďalší signatár listu, poukazuje na deficit vlastenectva. "Sme vlastenci, ale vláda nás považuje za nebezpečných. Označuje nás za populistov a nacionalistov. Skutočný vlastenec miluje a chráni svoju vlasť a jej históriu,“ - zdôraznil Christian Picquemal, francúzsky cudzinecký legionár vo výslužbe.


List sa končí slovami:  „Niet času na zbytočné reči. Zajtra môže občianska vojna ukončiť chaos a vy budete zodpovední za smrť tisícok ľudí?“


Hillary chce „globálne zúčtovať“ s „dezinformáciami“. Ale len s tými pravicovými
Názor Zacharyho Leemana (Russia Today) Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Varovný list vyvolal vo francúzskej vláde a médiách veľké rozhorčenie. Obsah listu odsúdili a označili za pravicovoextrémistický. Hovorí sa dokonca o sankciách voči signatárom listu. Hrozí im vojenský súd.



Podpora od obyvateľov a exministerky

Generáli ale tvrdia, že otvorený list bol výzvou vláde, aby si plnila svoje povinnosti. Iniciatívu podporili aj obyvatelia. Podľa prieskumu  LCI TV približne 60 percent Francúzov súhlasí s názorom generálov, dodáva epochtimes.de.


Bývalá ministerka spravodlivosti za vlády Sarkozyho  a starostka 7. parížskeho obvodu Rachida Datiová pre „France Info Rdio“ uviedla:  To, čo je v liste napísané, je realita. Ak sa v mestách nestále odohrávajú boje medzi jednotlivými komunitami a ľudia žijú v stálom strachu a v ohrození teroristickými útokmi, potom nemožno hovoriť, že v krajine je všetko v poriadku,“ – uzatvára epochtimes.de.


Facebook si zakladá na získavaní osobných dát. Ak ich neodovzdáte, budete platiť
Apple zaviedol v svojom systéme niekoľko zmien, ktoré sa týkajú ochrany osobných údajov. No spoločnosti Facebook sa tieto zmeny nepáčia a snaží sa proti nim bojovať. Niet divu, keď tieto nové pravidlá ohrozujú jej obchodný model, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková