Ukrajina: Najskôr vytunelujeme a potom za drobné odkúpime (Vladimír Pojmanov)
08 | 05 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Vladimíra Pojmanova  (Fond strategickej kultúry)


Čo robia cudzinci v ukrajinských štátnych podnikoch


Štátna plynárenská spoločnosť "Naftogaz Ukrajiny" namiesto očakávaného zisku roku 2020 vo výške 11,5 miliárd UAH spôsobí štátu stratu za 19 miliárd hrivien (v roku 2019 mala spoločnosť zisk 63 miliárd hrivien).  Navyše „Naftogaz Ukrajina“  v snahe o takýto rekord v posledných rokoch trikrát zvýšil ceny plynu pre obyvateľstvo.

A v Kyjeve si uvedomili, že je čas zistiť, kam idú peniaze. Začali sa personálne zmeny. Vedúci predstavenstva spoločnosti „Naftogaz“ Andrij Kobolev, ktorý túto funkciu zastával od roku 2014, bol odvolaný a namiesto neho bol vymenovaný a. o. Minister energetiky Jurij Vitrenko, ktorý bol výkonným riaditeľom spoločnosti od novembra 2018 do júla 2020.

Kamaráti a nepriatelia - Kobolev(vľavo) aVitrenko (vpravo)


Kobolev a Vitrenko sú držiteľmi rekordných oficiálnych platov. Prvý získal 47,1 milióna UAH v roku 2017 a 268,5 milióna UAH v roku 2018. Druhý v roku 2020 deklaroval plat od „Naftogazu“ vo výške 284,6 milióna UAH. V rovnakom roku zvýšil „Naftogaz“ náklady na vyplácanie platov a odmien svojmu vedeniu na 672 miliónov UAH, v porovnaní s 343 miliónmi UAH v roku 2019.

Veľké prepisovanie tranzitu tovarov. Ukrajina sa dostáva do izolácie (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Iveta Machová

Dobre si nažívajú ľudkovia!

Odvolanie Koboleva bolo pripravené v takom utajení, že on sám sa o tom  dozvedel zo správ. Táto udalosť je pre Ukrajinu významná. Práve za vlády Koboleva prešiel „Naftogaz“ na ručné riadenie zo zahraničia. Na čele dozornej rady spoločnosti bola Claire Spottiswood, britská občianka, holandský finančník Peter van Driel bol finančným riaditeľom a Nemec Otto Waterlander bol výkonným riaditeľom pre transformáciu .

Na prvý pohľad vyzerá situácia s Kobolevom ako krok proti MMF. Zdá sa, že Zelenskyj obhajuje štátnu reguláciu trhu s plynom, pretože sa obáva, že neuveriteľne zvýšené platby za bývanie a komunálne služby povedú k národnému povstaniu ale  Kobolev  sa proti tomu postavil.

V skutočnosti došlo k rošáde: „Naftogaz“ bude spravovať Vitrenko, lojálny k úradom a gigantické finančné zdroje spoločnosti na pozadí kolapsu ukrajinskej ekonomiky budú čiastočne pod kontrolou vlády, čo pomôže zastaviť rýchly pokles ratingu Zelenského. "Vitrenko ide ako baranidlo. Za nim pôjdu ľudia z vnútorného okruhu Zelenského,“ uviedol Jurij Korolčuk, analytik Inštitútu pre strategické štúdie.

Na Západe nie sú námietky. Hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price uviedol, že USA budú naďalej „podporovať Ukrajinu pri posilňovaní jej inštitúcií“.

Európska únia, Európska banka pre obnovu a rozvoj, Európska investičná banka, Svetová banka a Medzinárodná finančná korporácia vyzvali "ukrajinské vedenie, aby zabezpečilo, že sa  dôležité  rozhodnutia v oblasti riadenia  štátnych   podnikov budú  robiť v plnom súlade so zásadami uznávaných štandardov správy a riadenia spoločností . "

Prečo sa Zelenského Ukrajina stáva autoritárskejšou (Michail Pogrebinský)
Komentár Michaila Pogrebinského (National Interest) Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Reakcia je pochopiteľná: ukrajinská vláda 28. apríla odvolala všetkých členov dozornej rady „Naftogazu“ ale 30. apríla im vrátila ich právomoci na obdobie šiestich mesiacov. Prepustení  sa však urazili a všetci podali žiadosť o predčasné ukončenie právomocí. Samozrejme, za nich nájdu  náhradu a to aj v  zahraničí.
Figa borová Washingtonu

Dňa 29. apríla Rada s 305 hlasmi „za“ menovala Hermana Galuščenka za ministra energetiky. Ukrajinské médiá sa nadchli a označili toto vymenovanie za „figu borovú Washingtonu“, pričom tvrdili, že v parlamente sa vytvorila údajne „protiamerická väčšina“ vrátane členov strany „Sluhovia ľudu“. Šéfka frakcie Baťkivščina (Vlasť) Julia Tymošenková sľúbila, že Zelenskyj „bude podľa trestného zákonníka zodpovedný za všetko, čo v krajine so svojim gangom urobil“ a uviedla, že Galuščenko jej osobne sľúbil ukončenie externého riadenia v energetickom sektore.

V rokoch 2013-2014. Galuščenko pracoval v spoločnosti „Energoatom“ ako výkonný riaditeľ pre právnu podporu. Je súčasťou Zelenského vnútorného kruhu. Celý ukrajinský energetický sektor sa tak dostane pod kontrolu hlavy štátu, ale  ku konfliktu so Západom nedôjde.
Efektívna implementácia cudzincov

Ukázalo sa, že implementácia cudzincov do dozorných rád ukrajinských štátnych spoločností bolo také účinné, že „Ukrenergo“ v roku 2020 dosiahol 27,5 miliardy UAH straty voči 1,86 miliardám UAH zisku za rok 2019. JSC "Ukrzaliznytsia" (Ukrajinské železnice) v tom istom roku pracovali s mínusom  11,9 miliárd UAH; celkový dlh tejto spoločnosti do konca roku 2020 predstavoval 36,7 miliárd UAH.

Český diplomat: Ukrajina sa môže stať zablatenou rohožkou pod nohami amerického dlhu
V minulosti kríza amerického zadlženia vždy viedla ku konfliktom alebo až k vojne. Želajme si vrúcne, aby Ukrajina nebola práve z tohto dôvodu sudom s pušným prachom americkej federálnej banky. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Schéma práce zahraničných manažérov je jednoduchá a bola vypracovaná na konci existencie ZSSR: podnik najskôr zbankrotuje, potom sa odkúpi za almužnu. Na Ukrajine to bude znamenať úplnú stratu všetkých,  kedysi ziskových štátnych podnikov vrátane „Naftogazu“ a ich prevod do vlastníctva zahraničných spoločností.

„Opozičná platforma - Za život“ vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla: „Vláda nie je v stave vyviesť ekonomiku z krízy a poskytnúť ukrajinským občanom sociálne záruky. Vláda 26. apríla umiestnila eurobondy za 1,25 miliardy dolárov na takmer 7% ročne. Vlani vzrástol štátny dlh z 50,3% na 60,8% HDP. Na jeho údržbu je potrebná rovnaká suma, aká je vyčlenená na celé zdravotníctvo zo štátneho rozpočtu “ .

To znamená, že Kyjev na jednej strane zvyšuje svoj zahraničný dlh, na druhej strane schvaľuje stratu niekoľkých podnikov, ktoré by pomohli ekonomike udržať sa nad vodou.

Výsledkom je, že v roku 2021 namiesto tarify 6,99 UAH za meter kubický plynu pre obyvateľov, ktorú sľubovala  ukrajinská vláda, jeho cena stúpne na 10-15,3 UAH. Nikoho nezaujíma, či to ľudia budú vedieť zaplatiť. Dlhy budú automaticky odpísané z bankových kariet dlžníkov.

Ukrajina: Americké tajné služby tvrdia, že Moskva nechce "priamy konflikt"
Rusko "nechce priamy konflikt" so Spojenými štátmi, aj keď "bude pokračovať v destabilizujúcich krokoch proti Ukrajine". Uviedli americké tajné služby v utorok vo výročnej správe o hrozbách vo svete. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | tasr