Toto leto nebude také slobodné ako minulý rok. Vláda plánuje obmedzenia
08 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Aj keď sa pandemická situácia na Slovensku pomaly zlepšuje, ešte nemáme ani zďaleka vyhraté. "Minulé leto sa nesmie zopakovať," varuje štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus. 


Podľa Klusa je minulé leto výstrahou, že keď je situácia na Slovensku dobrá, tak sa môžu problémy priviezť zo zahraničia. Konzílium odborníkov preto odporúča, aby sme v tejto záležitosti postupovali pomaly. Je zhoda, že by sa mal zaviesť cestovateľský semafor.
Semafor na cestovanie

"Niektoré krajiny sú na tom veľmi dobre a tak nie je potrebné, aby sme paušálne vyžadovali rovnaký prístup pre všetkých. Rovnako je zhoda na skrátení termínu zákazu cestovania za rekreáciou, ktorý momentálne platí do 28. mája. Stále je v hre, že by sa tento režim mohol uvoľniť už od 15. mája," vyjadril sa Klus pre portál HN.

Štátny tajomník by uvítal, keby prvá krajina voči ktorej sa otvoríme, bola Česká republika. Následne prípadne Rakúsko, Maďarsko alebo Poľsko a snáď časom aj Ukrajina. Cestovateľský semafor totiž spôsobí, že hranice sa budú otvárať postupne.

Baránek: "Matovič je šialený blázon, daňový podvodník, klamár a plagiátor. Jediné čo robí, nahráva Smeru"
Táto vláda vodu káže a víno pije. Má takú veľkú mieru zhovievavosti voči svojim prehreškom, akú v minulosti u súčasnej opozície vôbec neakceptovali, vyhlásil pre ParlamentneListy.sk politický analytik Ján Baránek. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Medzi zelenými krajinami by mali byť tie, ktoré majú najlepšiu situáciu. Tam sa predpokladá, že podobne ako minulý rok, by príchod na Slovensko mohol byť bez karantény, len s nejakým konkrétnym pretestovaním, ak by išlo o krajinu mimo Európy. Potom sú tu pomyselné červené krajiny. Tie by mali zjednodušený režim.

V praxi by to mohlo znamenať, že osoby po prekonaní covidu a zaočkovaní by sa museli nechať pretestovať na Slovensku a nemuseli by nastúpiť na celú karanténu. Všetci ostatní by absolvovali osemdňovú domácu karanténu.

Rusi žiadajú ŠÚKL o verejné ospravedlnenie
Ruský fond priamych investícií (RFPI) žiada o ospravedlnenie. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa má ospravedlniť za šírenie zavádzajúcich informácií o ruskej vakcíne Sputnik V, informáciu priniesol portál Felvidek. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


Seriózne sa uvažuje aj o čiernej kategórii pre krajiny, kde sa vyskytuje najviac variantov. "Otvorene poviem, že sme hovorili o Južnej Afrike, Brazílii a Indii. Tam sa predpokladá výrazné sprísnenie karantény, dokonca sa hovorí o forme hotelovej alebo dokonca štátnej karantény," upozorňuje Klus.
A čo Covid pas?

Na zavedenie Covid pasu stále platí termín 15. jún a je veľký tlak z južných krajín, aby sa to dodržalo. Nakoniec sezónu otvárajú už 15. mája a stále platí, že je možné vycestovať.

No napríklad Cyprus povedal, že bez ohľadu na to, či pôjde o európsky preukaz, ako si ho predstavujeme, alebo klasické potvrdenie o očkovaní, budú otvorení len pre tento typ ľudí. Obávajú sa o zdravie svojich vlastných občanov.

Začnite zdaňovať zahraničné banky a nie občanov Slovenska, odkazuje Matovičovi Čarnogurský ml.
Zaujímavú myšlienku rozvinul na sociálnej sieti právnik Ján Čarnogurský mladší. Nášmu financmajstrovi Matovičovi v ňom radí, že namiesto zvyšovania DPH či dane z nehnuteľnosti by sa mal radšej zamerať na neúmerné zisky bánk a chýbajúce peniaze... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


"Mala by to byť aplikácia, ktorá bude voľne stiahnuteľná. Na základe aplikácie bude vytvorená databáza, prostredníctvom ktorej budú vedieť vyhodnotiť či už na hraniciach alebo poskytovaní služieb, či človek spĺňa pravidlá. A teda či je zaočkovaný, či prekonal covid-19 alebo má dostatočnú imunitu," vysvetľuje tajomník.

"V konečnom dôsledku je to aj uznávanie testov. Nemôže sa nikto cítiť diskriminovaný. Európe veľmi záleží na tom, aby to bol inkluzívny nástroj, ktorý bez ohľadu na to, či sa človek chce zaočkovať, platil pre všetkých rovnako," ukľudňuje Klus tých, ktorí nie sú zaočkovaní.
Stále nemáme stádovú imunitu

Cestovanie je však stále rizikovou záležitosťou. Budú mať teda Covid pasy vôbec zmysel, keď je Európa  málo zaočkovaná?

Smer-SD: Rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery
Rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery a Rusko je absurdne obviňované z rozpútania druhej svetovej vojny. Pri príležitosti sobotného Dňa víťazstva nad fašizmom to na sociálnej sieti uviedol opozičný Smer-SD. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | tasr


"Mnohé krajiny pristúpili k tomu, že prioritne očkujú ľudí v turistických centrách – napríklad Grécko či Turecko. Vysokú mieru preočkovanosti má aj Malta," uznáva Klus fakt, že prestáva byť témou nedostatok vakcín ale skôr, že nie je koho očkovať.

"Vakcína je zbraň, ktorú sme minulý rok v lete nemali. Aj keď je škoda, že sme to nemali skôr, realita je taká, že nie sme v roku 2019 a pandémia je stále tu. Hrozí nám, že príde tretia, štvrtá vlna a tomu musíme zabrániť," zhrnul Klus s odporučením, že najlepšia voľba je očkovanie.

Politológ Jozef Lenč : Paranoidný premiér, OBYČAJNÍ intrigáni a kult osobnosti
„Opäť tu máme paranoidného premiéra, ktorý miluje adorovanie vlastnej osobnosti. A to najmä osobnosťami závislými na jeho manieroch. Pomstychtivosť, intrigy a rektálny alpinizmus. Nič nové v našej politike.“ Citát Jozef Lenč Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Linda Chopin