Politológ Ruman: "Matovič neváha rokovať ani s tak nenávidenou opozíciou, ak mu to vyhovuje"
08 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Koaličná kríza na Slovensku síce priniesla akúsi malú rošádu vo vedení tohto štátu, ale voliči takmer žiadnu zmenu nezaznamenali. Pre Igora Matoviča je totiž jedno, či sedí na stoličke premiéra alebo na tej ministerskej. Napätie vyvoláva tak či tak.


"Za mnohými koaličnými napätiami stojí práve Igor Matovič. Vyzerá to tak, že je de facto jedno, či stojí pri hlavnom kormidle na poste predsedu vlády, alebo na poste ministra financií. Výsledky sú podobné, ak nie rovnaké," zamyslel sa pre Parlamentné listy politológ Ján Ruman z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Politológ je presvedčený, že Matovič časom rozpúta ďalšiu koaličnú nezhodu, ktorá môže potenciálne vyústiť aj do hlbšej krízy. Na pretrase bolo napríklad ešte pred pár dňami daňovo-odvodové zaťaženie, ktoré vlastne expremiér následne poprel.
Matovič prezentuje stav našej politiky

„Igor Matovič je v tomto smere fenoménom. V konečnom dôsledku vlastne komplexne odzrkadľuje celkový stav kvality politiky na Slovensku v súčasnosti," hovorí Ruman.

"Desaťtisíce detí videli tablet akurát na obrázku, ale my sa tvárime, že výučba prebehla," hodnotí Hlina situáciu v školstve
Alojz Hlina, bývalý šéf Kresťanskodemokratického hnutia, zaplakal nad situáciou detí a mládeže na Slovensku. "Na naše deti sme zabudli a o vysokoškolákoch sa ani nehovorí," upozorňuje na sociálnej sieti politik na katastrofickú situáciu v našom... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


"Je lakmusovým papierikom politickej kultúry, kompetentnosti rozhodnutí, naplánovaných stratégií. Zámer zvýšiť daňovo-odvodové zaťaženie hodnotím ako ďalšie z rady prvoplánových rozhodnutí s populistickým akcentom,” doplnil politológ.
Zrazu mu je dobrá aj opozícia

Matovič sa nechal počuť, že v prípade, ak nezíska podporu pre túto reformu, bude rokovať aj s opozíciou.

„Opätovne to potvrdzuje jeho štýl vykonávania politiky, obzvlášť ako si uzurpuje moc. Keď nezíska podporu medzi koaličnými partnermi, je schopný sa spájať aj s politickými oponentmi, ale len vtedy, keď to on potrebuje,” podotkol politológ.

Politológ Jozef Lenč : Paranoidný premiér, OBYČAJNÍ intrigáni a kult osobnosti
„Opäť tu máme paranoidného premiéra, ktorý miluje adorovanie vlastnej osobnosti. A to najmä osobnosťami závislými na jeho manieroch. Pomstychtivosť, intrigy a rektálny alpinizmus. Nič nové v našej politike.“ Citát Jozef Lenč Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Linda Chopin

Ako dlho ešte vydržia?

Túto vládu sprevádzajú rôzne názory, neustále rozkoly a veľké nezhody. A občania to môžu sledovať v priamom prenose, lebo predstavitelia koaličných strán už zo zásady prepierajú svoju špinavú bielizeň na verejnosti.

Politológ na otázku, či podľa neho vydrží koalícia celé volebné obdobie odpovedal, že všetko závisí od toho, do akej miery budú jednotliví koaliční reprezentanti schopní prijať konsenzus v napätých situáciách.

„Pre niektorých predstaviteľov môžu politické či vládne funkcie znamenať lukratívne angažmán, a preto vydržať až do konca má svoje opodstatnenie aj za cenu podvolenia sa. Na druhej strane ale platí, že pokiaľ boli nezhody vo vzťahoch predtým, je maximálne pravdepodobné, že budú aj potom,” uzavrel Ruman.

Baránek: "Matovič je šialený blázon, daňový podvodník, klamár a plagiátor. Jediné čo robí, nahráva Smeru"
Táto vláda vodu káže a víno pije. Má takú veľkú mieru zhovievavosti voči svojim prehreškom, akú v minulosti u súčasnej opozície vôbec neakceptovali, vyhlásil pre ParlamentneListy.sk politický analytik Ján Baránek. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková