"Deti sú najväčšími rukojemníkmi pandemických opatrení, máme najdlhšie zatvorené školy vôbec," varuje ombudsmanka!
08 | 05 | 2021 I René Skalný

Vláda nehľadí na práva detí, Slovensko má najdlhšie zatvorené školy, spomedzi všetkých krajín vôbec. Toto a mnohé iné, alarmujúce zistenia si mohli poslanci vypočuť priamo v pléne Národnej rady. Skonštatovala to komisárka pre deti Viera Tomanová, vo svojej Správe o činnosti za rok 2020.


Ako informuje portál topky.sk, "Tomanová vo svojom vystúpení apelovala na návrat detí do školského prostredia. Odborníci podľa nej hovoria, že plnenie školských povinností doma oberá deti o možnosť socializovať sa a byť s rovesníkmi.

"Deti sú denne konfrontované so situáciou doma, sú často svedkami hádok, na mnohé z nich prechádza tlak rodičov zo strachu o stratu zamestnania," skonštatovala. Hovorila tiež o náraste porúch, depresií, kyberšikany i domáceho násilia."

Niekto sa definitívne zbláznil, alebo je vojna? Ďalších 37 presunov cudzích armád za týždeň po Slovensku!
Zažívame to týždeň čo týždeň. Niekto v tom má asi úchylnú záľubu. Alebo jeho servilita dosiahla vesmírnych výšok. 37 armádnych presunov cudzích vojsk po území Slovenska za týždeň. Ministerstvo obrany spravilo z našej vlasti vojnovú zónu a niekomu... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Ivan Brožík


Máme najdlhšie zatvorené školy

Ako ďalej uvádza: "Zatvorenie škôl bol podľa nej jeden z najväčších problémov. "Slovensko je na špici z hľadiska doby zatvorenia školy," vyhlásila s tým, že školy boli zatvorené 37 týždňov. Podľa odhadov Svetovej banky aj OECD má zatvorenie škôl dôsledky aj na budúce príjmy detí.

Tomanová tiež upozornila na problém s dištančným vzdelávaním a problémy s prírastkom vedomostí. U detí zo sociálne slabších pomerov zaznamenali regres. Dlhodobé prerušenie školského vyučovania neobstojí podľa nej v teste proporcionality.

Harabinov manuál pre riaditeľov škôl, rodičov a žiakov. Ako hájiť svoje práva pri nástupe do školy?
Bývalý minister spravodlivosti upozorňuje, že podmienky ministerstva pre návrat do škôl sú protiprávne. Stále nemá ani učiteľ, ani žiak, žiadnu právnu povinnosť nosiť rúško. Nie je povinný preukazovať sa výsledkom testu. Všetky povinnosti by museli... Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Petra Demková


Vzdelávanie na diaľku to nevynahradí

Dištančné vzdelávanie komplikovali problémy s pripojením na internet, ako aj technické problémy v sociálne slabších rodinách. Upozornila tiež na nedostatočnú metodickú pripravenosť učiteľov na dištančné vzdelávanie." Konštatuje.

"Najčastejšie problémy vyplývajúce z pandemických opatrení, ktoré spomína správa komisárky, sa týkali prerušenia prezenčného vyučovania v základných a stredných školách, dištančného vzdelávania i testovania.

Je minister dopravy ďalšia cynická sv*ňa? Sami si odpovedzte: VIDEO
Sociálnymi sieťami sa šíri video, na ktorom úradujúci minister dopravy - Andrej Doležal (Sme rodina) veľmi konkrétne, jasne a nekorektne "ďakuje pánu Bohu za koronu". O čom to svedčí? Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | René Skalný


Deti rukojemníkmi štátu

V správe rieši aj problémy dodržiavania práv detí žijúcich v prihraničných oblastiach v zahraničí, problémy spojené so stretávaním sa rodičov detí, ktorí nežijú s dieťaťom v spoločnej domácnosti počas pandémie, ako aj problém prekrytia horných dýchacích ciest žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou.

Okrem záležitostí súvisiacich s pandémiou sa Tomanová v minulom roku venovala aj problémom spojeným so šikanou a porušovaniu práv žiakov v dôsledku štrajku učiteľov.

Individuálne podnety

Riešila tiež podnety vo veciach osobnej starostlivosti o dieťa, ako aj problémy spojené so zabezpečením práva na zdravie detí s duševnými poruchami. Komisárka monitorovala aj dodržiavanie práv detí so zdravotným postihnutím, práv detí v centrách pre deti a rodiny či v reedukačných centrách." Uzatvárajú topky.

Núdzové stavy už natrvalo (Václav Klaus)
Komentár Václava Klausa (echo24) Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | René Skalný