Po pandémii nečakajte ružové zajtrajšky. Za teplo a elektrinu sa nedoplatíme!
07 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Jedna pandémia pomaly ustupuje, no ďalšia je na obzore. Tá zdražovacia. Po znovunaštartovaní všetkých prevádzok budú emisné povolenky nízkoprofilový tovar. A to zaťažuje ceny tepla a následne aj elektriny.


Európska komisia sa snaží o zelenší svet. Výsledkom všetkého je efekt, ktorý spôsobí veľké zdražovanie. Európsky systém obchodovania s emisiami zaťažuje ceny tepla. Paradoxne však môže dôjsť k opačnému efektu - nárastu špinavších foriem kúrenia, píše portál HN.

Diaľkové vykurovanie u nás pokrýva viac ako 30 percent spotreby a ešte stále platí takzvané teplárenské nevoľníctvo, takže odberatelia sa nemôžu len tak odpojiť. Podľa zákona totiž k tomu potrebujete stanovisko od pôvodného zdroja, a tepláreň, logicky, nechce prísť o zákazníka.

Plánovači z ministerstva si do kolónok v rozpočte zdravotníctva kreslia vymyslené sumy
Centrálni plánovači na ministerstve si každý rok do kolónok v rozpočte zdravotníctva kreslia vymyslené sumy na rôzny typ starostlivosti. Dúfajú, že sa poisťovne budú podľa ich tabuľky správať. Pre TASR to povedal analytik Inštitútu ekonomických a... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | tasr


Naše teplárne však emisie ženú do nových výziev. Ceny povoleniek prekračujú rekordy a podľa analytikov nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento trend v blízkej budúcnosti zmenil. Za posledných 15 rokov sa priemerná cena tepla zdvihla o polovicu, no málokomu sa podarilo od dodávateľa odpojiť.

Hrozí diskriminácia? 

Výroba z uhlia je kvôli povolenkám drahá. „50 eur za tonu CO2 spôsobuje okolo 12 eur na megawatthodinu tepla, pri uhlí je to ešte viac, to sú šialené čísla,“ hodnotí Stanislav Janiš, predseda predstavenstva teplárov.

Z pohľadu výroby tepla sa však povinnosť nakupovať emisné povolenky týka zdrojov tepla v systémoch centrálneho zásobovania, individuálna výroba za uhlík neplatí. A tu, ako vysvetľuje Janiš, vzniká problém.

Konanie cestovnej kancelárie Bubo považuje Pirošíková za diskriminačné
06 | 05 | 2021 | Gabriel Matta


„Ak krajiny prijali túto hru Európskej komisie a vystavili časť svojich obyvateľov doslovnej diskriminácii tým, že budú v cenách tepla platiť za uhlík, tak je povinnosťou štátu túto diskrimináciu spotrebiteľa napraviť, eliminovať,“ upozorňuje Janiš.
Riešením je nová daň

Riešením je, podľa neho, zaviesť uhlíkovú daň pre všetkých, ktorí využívajú fosílne palivá, teda aj menšie plynové kotle. Ďalšou možnosťou by bolo zníženie DPH na teplo zo systémov diaľkového vykurovania, čo je podľa Janiša najrýchlejším a najefektívnejším riešením.

„Každý spotrebiteľ, čo bude môcť, unikne z ekologických, nízko uhlíkových systémov diaľkového vykurovania, kde sa za uhlík platí, do systému individuálneho kúrenia. Síce s väčšou produkciou uhlíka, ale z dôvodu, že tam sa za uhlík neplatí,“ hovorí Janiš. A výsledkom bude viac uhlíka a viac emisií v ovzduší.

Ako sa šetrí v Prešovskej nemocnici
Približne päťdesiat nahnevaných rómskych žien sa včera pred kamerami TV Markíza dožadovalo vyplatenia miezd za týždne upratovania vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, píše Facebookový profil Feministky.sk Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič