Dag Daniš dáva Orbánovi za pravdu. Stredná Európa má budúcnosť. Liberálov triafa šľak
07 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Dag Daniš vo svojej pravidelnej rubrike 7 dní v kocke komentoval rozhovor s Viktorom Orbánom. A dal Orbánovi za pravdu.


VEĽKÝ ROZHOVOR Viktor Orbán: Žijeme v liberálnej nedemokracii
Portál Postoj priniesol veľký a vskutku zaujímavý rozhovor s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Peter Sulek
včera informoval o veľkom rozhovore denníka Postoj s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Tento rozhovor vyvolal v slovenskej novinárskej obci, najmä tej liberálne orientovanej, poriadny rozruch. Dnes sa k rozhovoru vrátil aj redaktor Postoja Dag Daniš.
Orbán má pravdu

Daniš konštatuje, že Orbán je síce na Slovensku vnímaný kontroverzne, ale jeho politické vízie považuje za racionálne a presvedčivé. Najmä v prípade Orbánových vízií o úlohe a možnej dôležitosti a váhe strednej Európy.

Z rozhovoru vypichol návrh maďarského premiéra na prehĺbenie spolupráce V4 do podoby stredoeurópskej aliancie, kde si jej členovia budú vzájomne poskytovať záruky. Takáto spolupráca by mala dopĺňať a vyvažovať politiku Nemecka a Francúzska vnútri EÚ a zároveň by mala mať silu presadzovať aj vlastnú politiku. Podľa Daniša ide o návrh, ktorý si zaslúži podporu.

Bývalý komentátor provládnych Aktualít Daniš: Obávam sa, že nastúpila komsomolská éra
Komentátor Dag Daniš kedysi pracoval pre portál Aktuality. Na jeseň prešiel do konzervatívneho Postoja a pri tejto príležitosti poskytol svojmu novému zamestnávateľovi rozsiahly rozhovor, v ktorom kritizuje neslobodu v médiách hlavného prúdu.... Čítať ďalej
10 | 02 | 2021 | editor01hd

Spolu sme silnejší

Ako ďalej píše, práve pre silu jednotnej V4 sa Nemecko a Francúzsko neraz pokúšali o oslabenie tohto spojenectva. Ponuky členom V4 na miesto v elitnom klube, v tzv. jadre EÚ, mali mať presne tento cieľ. Podobné myšlienky majú podporu najmä medzi liberálnymi, menej zorientovanými politikmi krajín V4.

Daniš celkom presne konštatuje, že krajiny ako Nemecko, Francúzsko či Holandsko problémom a potrebám strednej Európy nerozumejú. To sa malo potvrdiť pri dlhovej kríze po roku 2010, keď konštruovali záchranné finančné programy podľa vlastnej peňaženky a vlastných zámerov, bez akýchkoľvek ohľadov na možností krajín, ako je napríklad Slovensko.

Rovnaká vec sa podľa komentátora zopakovala pri migračnej kríze v roku 2015, keď Nemecko presadzovalo a aj aplikovalo politiku otvorených dverí. Štáty strednej Európy túto politiku odmietali.

V4-ka na vyššom leveli: Maďarský diplomat vidí budúcnosť EÚ vo V4, Navrhuje Vyšehradskú univerzitu v Bratislave
Súčasná politika je história pred našimi očami, ale politická vízia je víziou premietnutia globálneho obchodu po Brexite alebo hlbokého a regionálneho rozšírenia Únie v budúcnosti. To isté platí aj pre vyšehradskú spoluprácu. Aj keď je lákavé... Čítať ďalej
29 | 10 | 2019 | redakcia

Reakcie slovenských liberálov

V liberálnej bubline vyvolal rozhovor s maďarským premiérom veľké pohoršenie a slovenské liberálne fejsbúky rozhovorom doslova žili. Potrebu sa k nemu vyjadriť a pokarhať zaň portál Postoj pocítilo viacero reprezentantov tohto zvráteného, no našťastie menšinového, idelologického smerovania. Niekoľko príkladov:

Filip Struhárik, editor Denníka N, člen projetku Konšpirátori.sk a neúnavný bojovník proti hoaxom na svojom profile napísal, že prečítať celý rozhovor psychicky nezvládol. Kritizuje novinárov, ktorí rozhovor viedli. Niečo tak ponižujúce vraj v slovenských médiách už dávno nevidel.

Rado Baťo, bývalý poradca exprezidenta Kisku a manžel rusofóbnej šéfky ŠÚKL Baťovej hovorí, že redaktori Postoja urobili šialený PR rozhovor s budapeštianskym diktátorom. Postoj označil za konšpiračný dezinformačný web, ktorý sa nepatrí zdieľať.

Na status Rada Baťa reagoval aj náš preslávený koronakrízový matematik a člen pofidérneho zoskupenia Veda pomáha, Richard Kollár, kamarát a kolega ďalšieho super vedca, Pavla Čekana, ktorý chcel nezaočkovaných ľudí deportovať do rozvojových krajín, na čom sa spolu s vakcinačným lobistom, Petrom Sabakom, veľmi dobre bavili. Kollár sa v komentári zmohol len na veľmi krátky aj keď veľavravný komentár: "Uff."

Beata Balogová, šéfredaktorka denníka SME, do ktorého sa prednedávnom vrátil ako vlastník George Soros, tvrdí, že Orbán roky nedáva rozhovory nezávislým maďarským médiám. Zrejme má na mysli rovnako nezávislé, ako denník SME. V takom prípade je celkom jasné, prečo ich Orbán odmieta.

Pod šéfredaktorkou sa v komentároch ozval aj Michal Havran, ktorého asi ani netreba predstavovať. Ďakuje Balogovej za status a píše, že rozhovor s Orbánom bol nekonenčne nedôstojný a je hanbou žánru. Miestami vraj išlo dokonca o dementné otázky.

Stanovisko V4-ky je dnes v Európe nevyhnutné
21 | 11 | 2019 | redakcia