Zbrane a ďalšie zbrane... (Reinhard Wolff)
06 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Reinharda Wolffa (TAZ)


V koronovom roku si štáty vytýčili nové priority. Pokým ekonomika klesala, výdavky na zbrane stále rástli.



Rekordných 1,981 bilióna dolárov na zbrojenie

Globálne vojenské výdavky dosiahli v roku 2020 nový rekord. Informuje o tom SIPRI - nezávislý medzinárodný inštitút v Štokholme zameraný na výskum konfliktov, výzbroje, kontroly zbraní a odzbrojenia. Vo výročnej správe nazvanej Svetové vojenské výdavky vyčíslil náklady na zbrojenie na rekordných 1,981 bilióna dolárov. Kým celkový hrubý domáci produkt klesol podľa Medzinárodného menového fondu v koronovom roku 2020 o 4,4 percenta, vojenské výdavky sa reálne zvýšili o 2,6 percenta.


Podľa analytika SIPRI Diegu Lopesa da Silvu možno teda s istotou povedať, že pandémia nemala výrazný negatívny vplyv na globálne vojenské výdavky. Tie totiž naďalej rástli. Vôbec však nie je isté, či v tomto roku už nedôjde k výraznej zmene, dodáva autor komentára Reinhard Wolff.


Ruský zmysel pre žart - ich letectvo Američanov pri brehoch Aljašky doslova uštve (VIDEO)
Rusko je veľká krajina a ruskí piloti musia mať stále nacvičený dostatok letových hodín. Strojov je veľa, pilotov tiež. A tak sa začali hrať s Američanmi. Pri brehoch Aljašky. Rusko a USA sú tam od seba vzdialené len štyri... Čítať ďalej
05 | 05 | 2021

USA nadpriemerne zvýšili zbrojné výdavky

Ako uvádza Wolf, Spojené štáty nadpriemerne zvýšili zbrojné výdavky, a to o 4,4 percenta na 778 miliárd dolárov. Je to  39 percent celosvetových vojenských výdavkov,  respektíve toľko, koľko majú spolu krajiny na 2. až 13. mieste v svetovom rebríčku zbrojenia.


Členské krajiny NATO  s 1,103 miliardami dolárov investovaných do zbrojárstva predstavujú 55 percent z celosvetových výdavkov.



Nemecko vlani v miere zbrojenia predbehlo Spojené štáty

Ešte viac než USA navýšilo vlani vojenské výdavky Nemecko: S 52,8 miliardy dolárov a nárastom o 5,9 percenta sa krajina prebojovala z 8. na 7. miesto tesne za Čínu, Indiu, Rusko, Veľkú Britániu a Saudskú Arábiu. Podľa SIPRI vzrástli zbrojné výdavky Nemecka od roku 2011 o 28 percent a ich podiel na HDP sa za toto obdobie zvýšil z 1,2 na 1,4 percenta, dodáva Reinhard Wolff.


Ruská raketa Sarmat zasiahne z územia federácie akékoľvek miesto na zemi
V roku 2021 sa uskutočnia tri testy ruských balistických rakiet Sarmat. Podľa zdrojov z vojensko-priemyselného komplexu prvý raketový pluk nimi bude vybavený a uvedený do bojovej pohotovosti koncom roka. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

V prípade Nemecka je to však ešte stále vzdialené od cieľa 2 percent HDP,  ktorý si NATO stanovilo na zbrojné výdavky. Po tom, čo Francúzsko vlani s 2,1 percenta prekročilo stanovenú hranicu, je v tejto skupine „poslušných“  12 z 30 členských štátov NATO. Podľa  analytika Lopesa da Silvu  však v niektorých prípadoch mohol zohrať úlohu nižší hospodársky výsledok spôsobený pandémiou.



Čína zvyšuje zbrojné výdavky nepretržite už 26 rokov

Na 2. mieste po USA je Čína s odhadovanými 252 miliardami dolárov, čo je okolo 13 percent globálnych výdavkov. Podľa Reinharda Wolffa je to relatívne malý nárast o 1,9 percenta oproti predchádzajúcemu roku. Za desaťročie, teda od roku 2011, však výdavky na zbrojenie vzrástli o závratných 76 percent (!). Čína stále navyšuje investície do zbrojenia nepretržite už 26 rokov,  čo je najdlhšia séria spomedzi všetkých krajín.


Nehoráznosť! Rusofóbia narastá do obludných rozmerov aj v športe. Ruske zobrali vlajku!
V Poľsku sa konal zápas o titul majsterky sveta v dáme. Ruská šampiónka sa nestačila diviť, keď jej priamo spred nosa jeden z usporiadateľov doslova ukradol ruskú vlajku a vyvolal tým vlnu nevôle. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Podľa ďalšieho analytika inštitútu SIPRI Nana Tiana sú za tým dlhodobé vojenské modernizačné a expanzné plány krajiny s jasným cieľom – upevniť si svoje postavenie.


Vďaka pozitívnemu hospodárskemu vývoju aj napriek korone dosiahla Čína v roku 2020 podľa SIPRI nezmenený 1,7-pecentý podiel zbrojných výdavkov na HDP. Z Top 5 krajín s najvyššími výdavkami to predstavuje najmenšie zaťaženie HDP. Tretia India zaznamenala 2,9-percentý podiel. Naopak Rusko na 4. priečke dosiahlo s 4,3 percenta najvyšší podiel na HDP v tejto skupine krajín.



Denne 5,4 miliardy dolárov na zbrojenia, 226 miliónov každú hodinu

Vlaňajšie výdavky do zbrojenia v sume 1,981 bilióna dolárov predstavujú  čisto matematicky 5,4 miliardy dolárov denne a 226 miliónov každú hodinu, uzatvára komentár Reinhard Wolff  pre TAZ.


Agresia NATO voči Rusku. „Hra s ohňom“ (Hans-Georg Münster)
Komentár Hansa-Georga Münstera (World Economy) Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová