Pčolinský to ako šéf SIS roztočil naplno. Odpočúval ako zmyslov zbavený
06 | 05 | 2021 I Petra Demková

Za šéfovania Vladimíra Pčolinského v SIS stúpol počet žiadostí o odposluchy o 33%. Informáciu priniesli Webnoviny. Nasadenie odposluchov pritom patrí do okruhu najväčších zásahov štátu do súkromia ľudí.



O odposluchy žiada polícia, Finančná správa aj ZVJS

„Nasadenie odposluchov patrí do okruhu najväčších zásahov štátu do súkromia ľudí. Každoročne o použití informačno-technických prostriedkov (ITP) rokuje parlament, ale spravidla sa tak deje bez záujmu poslancov. Iné to nebolo ani na aktuálnej májovej schôdzi,“ informujú Webnoviny. Nezákonné použitie odposluchov minulý rok súdmi zistené nebolo.

Exriaditeľ SIS Pčolinský je obvinený z ďalšej korupcie. Práve vypovedá v Leopoldove
21 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev


Polícia poslala súdom minulý rok 1018 žiadostí o nasadenie odposluchov. Z toho 25 sudcovia odmietli. „Finančná správa žiadala nasadiť ITP v 50 prípadoch, súdy nevyhoveli šiestim žiadostiam. Zbor väzenskej a justičnej stráže neposlal ani jednu žiadosť o odpočúvanie,“ informujú Webnoviny.
SIS odpočúvala minulý rok viac

Aj Slovenská informačná služba žiada o nasadenie odposluchov. V minulom roku poskočil počet žiadostí SIS o 106, na celkových 428, čo predstavuje takmer 33-percentný nárast. Zákonný sudca odmietol štyri z týchto žiadostí.

Dnes už bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský sa stal riaditeľom tajných vlani v apríli. Jednou z jeho deklarovaných priorít bolo odhaľovanie korupcie na najvyšších úrovniach verejnej sféry, ale aj boj proti všetkým formám organizovaného zločinu. Paradoxne je to práve V. Pčolinský, kto dnes za korupciu sedí vo väzbe.
Čo je dôvodom?

Webnoviny prinášajú vyjadrenie bývalého šéfa českej vojenskej rozviedky a bezpečnostného analytika, Andora Šándora. Ten si myslí, že vyšší počet žiadostí o nasadenie spravodajskej techniky môže súvisieť aj s procesmi, ktoré nastali v poslednom období. „Ide o snahu očistiť štátnu správu od korupcie a SIS sa mohla na tom podieľať,“ zhodnotil. Šándor ale jasne povedal aj to, že parlament by mal posúdiť svojimi orgánmi oprávnenosť zvýšeného nárastu žiadostí SIS-ky o nasadenie ITP.

Prezidentka Čaputová vymenovala za šéfa SIS Pčolinského človeka Michala Aláča
06 | 05 | 2021 | editor01hd