Agresia NATO voči Rusku. „Hra s ohňom“ (Hans-Georg Münster)
06 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Hansa-Georga Münstera (World Economy)


Nemecký bezpečnostný poradca a bývalý plukovník Bundeswehru Ralphi Thiele varuje pred agresiou NATO  voči Rusku v ukrajinskom konflikte. Západnej Aliancii vystavil trpké vysvedčenie. Putina obvinil z „testovania“ Západu v rozsiahlej hybridnej kampani.


Po prvýkrát popredný predstaviteľ nemeckého politicko-vojenského komplexu pripustil agresívny postoj NATO voči Rusku, najmä v ukrajinskom konflikte, a zároveň varoval pred eskaláciou.


Bývalý plukovník nemeckých ozbrojených síl a súčasný  predseda berlínskeho think tanku „Politicko-vojenská spoločnosť“ (PMG) Ralphi Thiele má v tom jasno. Varuje západnú Alianciu pred demonštrovaním domnelej sily a pred „zahrávaním sa s ohňom“, konštatuje v komentári Hans-Georg Münster.


Ruská raketa Sarmat zasiahne z územia federácie akékoľvek miesto na zemi
V roku 2021 sa uskutočnia tri testy ruských balistických rakiet Sarmat. Podľa zdrojov z vojensko-priemyselného komplexu prvý raketový pluk nimi bude vybavený a uvedený do bojovej pohotovosti koncom roka. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Absolútna výnimka v Bundeswehri

V bezpečnostných kruhoch a v berlínskej politike sa bývalý plukovník Thiele považuje za absolútnu výnimku, s ľahkosťou ovláda „malú a veľkú násobilku“ bezpečnostnej politiky, a to tak z pohľadu vojenského, ako aj politického.


Thiele velil Protilietadlovej raketovej skupine 39 nemeckých ozbrojených síl. Má blízko k politike, čo ho napokon doviedlo do plánovacieho štábu nemeckého ministra obrany a do Privat Office hlavného veliteľa NATO. Pôsobil tiež ako náčelník štábu na NATO-Defense-College v Ríme - Cecchignole, ktorý „produkuje“ budúcich štábnych dôstojníkov a generálov západnej Aliancie. Bol tiež veliteľom transformačného strediska Bundeswehru.



Uvažovanie vo vojenských i politických kategóriách

Thiele je jedným z mála predstaviteľov politicko-vojenského komplexu v Nemecku, ktorý dokáže uvažovať súčasne v politických, aj vojenských kategóriách. V bezpečnostných kruhoch sa preto nepochybuje o tom, že Thieleho kariéra bude siahať aj ďalej, než len po Bundeswehr. Nevylučuje sa jeho vymenovanie za veliteľa ozbrojených síl či armádneho inšpektora. Nie je vylúčené ani neskoršie povýšenie na generálneho inšpektora, ak bude mať priaznivú politickú konštaláciu.


Ruský minister zahraničných vecí Lavrov oznámil, že vzťahy s EÚ sú zničené, neexistujú v žiadnej podobe
Štváči sa dočkali. Minister zahraničných vecí Ruskej federácie oznámil, že Moskva považuje vzťahy s EÚ za neexistujúce. Vďaka za to podľa neho patrí Bruselu a jeho sankciám. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Thiele obvinil Putina z „testovania“ Západu v rozsiahlej hybridnej kampani

Thiele obvinil ruského prezidenta Putina z „testovania“ Západu v rozsiahlej hybridnej kampani. Toto však západná politika a verejnosť podľa neho vníma iba parciálne. Ako príklad Thiele spomína ruskú agresiu proti Ukrajine, alebo kybernetické útoky na vlády, parlamenty, úrady, priemysel a občanov.  Mimochodom, Čína podľa Thiela za svojím ruským partnerom nezaostáva a Peking si vytyčuje ambicióznejšie ciele než Moskva, upozorňuje ďalej v komentári Hans-Georg Münster.



Západnej Aliancii vystavil trpké vysvedčenie

Podľa Thiela západné štáty majú deficit v schopnostiach opierajúcich sa o technológie (umelá inteligencia, virtuálna realita a pod.)  pri nadrezortnom vnímaní a posudzovaní situácie či v stratégii včasného varovania. Technologická prevaha západných ozbrojených síl v NATO a EÚ klesla, čo oslabuje ich schopnosti.


Oslabenie je v súčasnosti výrazne vidieť aj v kontexte nadzvukových zbraní a v elektromagnetickom spektre. Thiele vytýka západných protagonistov demonštráciu domnelej sily a zahrávanie sa s ohňom, uzatvára svoj komentár Hans-Georg Münster vo World Economy.


Ruský zmysel pre žart - ich letectvo Američanov pri brehoch Aljašky doslova uštve (VIDEO)
Rusko je veľká krajina a ruskí piloti musia mať stále nacvičený dostatok letových hodín. Strojov je veľa, pilotov tiež. A tak sa začali hrať s Američanmi. Pri brehoch Aljašky. Rusko a USA sú tam od seba vzdialené len štyri... Čítať ďalej
05 | 05 | 2021