Viac ako polovica ľudí v demokratických krajinách verí, že sa počas pandémie bola sloboda príliš obmedzená
05 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Prieskum ukázal, že až 53 percent občanov žijúcich v demokratických krajinách má pocit, že počas pandémie Covid-19 bola sloboda príliš obmedzená. Informuje portál RT.


Štúdiu uskutočnili Nadácia Aliancia demokracií a spoločnosť Latana. V štúdii sa uvádza, že v demokratických krajinách sú občania menej spokojní s reakciou vlády na pandémiu v priebehu minulého roka.

Prieskume sa zúčastnilo viac ako 53 000 jednotlivcov z 53 demokratických krajín. Štúdia ukazuje, že 70 percent ľudí bolo spokojných s reakciou vlády na jar 2020. Spokojnosť poklesla na 51 percent na jar 2021.

Zvýšila sa tiež obava, že vlády priveľmi obmedzujú osobné slobody. Až 53 percent uviedlo, že slobody boli na jar 2021 "nadmerne obmedzené", oproti 45 percentám na jar 2020.

Nemecko zakázalo islamistickú Ansaar International. Financovala terorizmus pod pláštikom dobročinnosti
Nemecká polícia podnikla razie v kanceláriách spoločnosti Ansaar International. Akcia prišla po tom, čo Berlín túto organizáciu postavil mimo zákon. Dôvodom bolo financovanie terorizmu po celom svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


„Teraz musíme vyjsť z pandémie Covid-19 a poskytnúť ľudom viac demokracie a slobody, aby sme dosiahli demokratickejšiu krajinu,“ uviedol Anders Fogh Rasmussen, predseda Nadácie Aliancie demokracií.

Prieskum, ktorý sa zameriava aj na ďalšie otázky týkajúce sa mnohých demokratických národov, naznačuje, že ľudia veria, že najväčšou hrozbou pre demokraciu je ekonomická nerovnosť. Zahraničné zásahy sa považovali za menšiu hrozbu a takmer polovica z nich sa obávala vplyvu zásahov USA na ich demokraciu.

Pfizer požiadal o schválenie svojej vakcíny pre deti vo veku 12-15 rokov
Spoločnosti Pfizer/BioNTech oznámili, že podali žiadosť Európskej liekovej agentúre (EMA) o schválenie vakcíny pre deti vo veku 12-15 rokov, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Lukáš Leca