Ďalší diktát EÚ: Nezmyslené nariadenie EÚ ohľadom domácich zabíjačiek vás šokuje!
05 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Bruselskí úradníci si už začínajú robiť skutočne, čo chcú. Podľa predsedu strany Sloboda a priama demokracia Tomio Okamuru zo susedných Čiech si na nás vymysleli ďalšiu šialenosť. Tentokrát sa týka domácich zabíjačiek.


Slováci na domáce zabíjačky nedajú dopustiť, pretože mäsko a výrobky z nich dosť výrazne pomáhajú odľahčiť domáci „nákupný“ rozpočet. Toto sa podľa Bruselu zmení. Tomio Okamura v statuse píše, že od 1. januára 2021 je v EÚ zakázané zabíjanie hospodárskych zvierat v drobnom chove.
Neuveriteľné patálie okolo domácej zabíjačky. Oplatí sa vôbec ešte?

Tento návrh je podľa českého politika výsledkom úsilia nadnárodných korporácií, ktoré sú skutočnými vládcami Európskej únie, ukončiť malé hospodárstva a samoobsluhy. „Zatiaľ korporácie kontrolujú približne 80 percent trhu, no snažia sa ovládnuť 100 percent, aby mohli ceny diktovať ešte efektívnejšie,“ píše Okamura na sociálnej sieti.

Dodáva, že malí chovatelia a farmári o tom možno ani nevedia, pretože zatiaľ sankcie neprišli. Vidíme, že EÚ nepomáha, škodí. Čím skôr ju opustíme, tým lepšie!“ vyzýva Čechov predseda SPD. Podľa Okamuru je odpoveď na toto nariadenie taká negatívna, že Európska komisia pravdepodobne v prípade hydiny a králikov ustúpi.



„V prípade ošípaných, oviec, kôz a hovädzieho mäsa však nemá v úmysle ustúpiť. Trvá na tom, že nanajvýš za prítomnosti veterinára bude možné urobiť domácu zakáľačku, aby sa zaručilo riadne usmrtenie zvieraťa. Usmrtené zviera však musí byť prevezené na bitúnok, ktorý má primeranú akreditáciu, kde bude zviera spracované a chovateľ si potom môže vziať spracované mäso,“ šokuje český politik.

Podľa neho by tento postup zásadne predražil domácu zabíjačku a stal by sa ekonomicky nezmyselným. „S takýmto postupom Európskej komisie zásadne nesúhlasíme, podporujeme domáci chov a drobnú produkciu vrátane domáceho spracovania, ktoré je tradičnou súčasťou vidieckej kultúry. Vidíme, že EÚ nepomáha, škodí,“ dupľuje na záver statusu Tomio Okamura.

Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka: Domáca zakáľačka je spojená s ohlasovacou povinnosťou
Bratislava 3. januára (TASR) - Drobnochovatelia, ktorí vlastnia čo aj len jednu ošípanú, sa po novom musia zaregistrovať na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) SR. Nie je to však jediná povinnosť, ktorá sa viaže k domácemu chovu... Čítať ďalej
03 | 01 | 2019 | TASR