Zahraničná dovolenka je pre každého stále rizikom. Epidemiologička radí, zostaňte radšej na Slovensku
04 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Letné dovolenky sa pomaly blížia a mnohí Slováci sa už tešia k moru. Okrem Covid pasov ich ale v zahraničí stále čaká aj samotný COVID. Dávať si naň pozor musí v podstate každý.


Na Slovensku máme už pomerne dosť ľudí zaočkovaných oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu či takých, ktorí COVID-19 prekonali. Rovnako tak je na tom síce prakticky celá Európa, napriek tomu sa nikto nemôže cítiť v úplnom bezpečí. Pre koho je cesta k moru napriek všetkého rizikom? Známa epidemiologička Zuzana Krištúfková v tom má jasno, uvádza portál zivot.pluska.sk.
Pre tých, ktorí nie sú zaočkovaní alebo neprekonali Covid je zahraničie rizikom

Letné dovolenky boli v minulom roku pre Slovensko doslova prekliatím. Po tom, ako sme na tom boli v Európe azda najlepšie prišlo vytriezvenie, pretože dovolenkári priniesli zo zahraničia koronavírus, ktorý spustil u nás druhú vlnu nevídaných rozmerov. Aj teraz počet nakazených u nás klesá a tiež sme na tom už relatívne dobre, no čo sa môže stať po letných dovolenkách? „Hoci doma sme na tom naozaj už relatívne dobre, tak cestovanie do zahraničia to môže opäť pokaziť. Aj preto, rovnako ako vlani, odporúčam dovolenku najmä v rámci Slovenska,“ konštatuje epidemiologička a dodáva. „Riziko je ale aj to, že k nám prídu zahraniční turisti, ktorí koronavírus môžu rozšíriť, ale po lete sa vrátia aj zahraničí, ktorí môžu priniesť nákazu zo svojej krajiny.“ Podľa Krištúfkovej je tu aj také riziko, že sa k nám takýmito formami môžu dostať nové mutácie COVID-u.

Ako to teda s letom a dovolenkami naša známa epidemiologička vidí? „Pre tých, ktorí za posledného pol roka neprekonali koronavírus a nie sú ani zaočkovaní je dovolenka v zahraničí rizikom. Takíto ľudia by si to mali sami zvážiť. Ťažký priebeh ochorenia totiž zaznamenávame už aj u mladých ľudí, často i s veľmi dlhými alebo trvalými následkami. V najhoršom prípade končiace smrťou. Na našom území máme britskú mutáciu, ktorá tvorí absolútnu väčšinu prípadov, a pár prípadov juhoafrickej mutácie. Vo Veľkej Británii a následne už aj v Českej republike sa objavila indická dvojitá mutácia,“ dodáva epidemiologička Zuzana Krištúfková. Je teda na každom z nás aby zvážil riziká zahraničnej dovolenky, ktorá po síce krásnych zážitkoch môže skončiť veľkými problémami a možno aj smrťou.

Za návrhom na COVID pasy stoja Gréci, ktorí si chránia svoje záujmy, tvrdí právnička Laššáková
Zavádzanie COVID-pasov kritizujú mnohí, vrátane členských štátov Európskej únie. Slováci nie sú výnimkou. Medzi kritikov patrí aj právnička Judita Laššáková, odborná asistentka Miroslava Radačovského v europarlamente, ktorá to otvorene vyjadrila v... Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik