Vláda Eduarda Hegera získala dôveru, podporilo ju 89 poslancov
04 | 05 | 2021 I tasr

Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) má dôveru poslancov Národnej rady (NR) SR. Za programové vyhlásenie vlády (PVV), a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo 89 členov snemovne zo 144 prítomných, proti bolo 55 poslancov. Potrebných bolo minimálne 76 hlasov.


Za boli poslanci OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí, proti hlasoval klub Smeru-SD, ĽSNS aj všetci nezaradení poslanci. Neprítomných bolo šesť poslancov, medzi nimi Ján Kerekréti a Martin Čepček z klubu OĽANO, Jana Bittó Cigániková a Radovan Sloboda z SaS, Jaroslav Baška zo Smeru-SD a tiež nezaradený poslanec Štefan Kuffa.

O programe vlády diskutovalo v pléne NR SR okolo 40 rečníkov spomedzi koaličných i opozičných poslancov a členov vlády počas mimoriadnej schôdze, ktorá sa začala v piatok (30. 4.). Utorkovým hlasovaním sa schôdza skončila.

PVV má 131 strán a 18 kapitol, v ich radení oproti pôvodnému dokumentu z apríla 2020 nenastali výrazné zmeny. Úvodná kapitola je opäť venovaná boju proti korupcii, posledná kultúre. PVV je doplnené v úvode o aktualizáciu predchádzajúceho roka a činnosť exekutívy počas pandémie ochorenia COVID-19. Vláda deklaruje, že "revitalizované" PVV má ambiciózne, ale reálne ciele na zvýšenie kvality života každého občana. Kabinet si uvedomuje, že prípadné zlyhanie by malo na krajinu významný devastačný dosah a narastajúca nedôvera ľudí v politický systém by posilňovala extrémy. Opozícia už vopred avizovala, že vládu a jej program nepodporí.

Hegerovu vládu vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová 1. apríla. Podľa Ústavy SR musel kabinet po vymenovaní do 30 dní predstúpiť pred parlament aj s programom a požiadať o dôveru.

Poslanci zároveň odmietli návrh na zmenu uznesenia k PVV z dielne opozičného Smeru-SD. Strana ním chcela docieliť vyslovenie znepokojenia NR SR nad tým, že vláda vo svojom programe odignorovala tragické udalosti a ekonomické, sociálne aj finančné dôsledky pandémie. Navrhovali i zrušenie plošného testovania, okamžité hlasovanie o predlžovaní núdzového stavu v NR SR a zriadenie parlamentnej komisie na preskúmanie zodpovednosti za negatívne javy v súvislosti s pandémiou.

Už ani umelci nechcú počúvať výhovorky vlády. „Vylezte mi na hrb aj s kecami o Ficovi a smerohlase,“ odkazuje Nikita Slovák
Slovenský režisér: „Sme svedkami egotripu jedného muža a on si plní sen, byt v strede. Je ako krasokorčuliar v strede štadióna na bielej lesklej chladnej ploche, ale v hľadisku zúri požiar. On robí stále väčšie a väčšie skoky a dožaduje sa... Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | Petra Demková