Matovičov názor na zvýšenie pandemického ošetrovného pre osamelé matky spred roka: „Ne. Bude sa to zneužívat“
04 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Súčasný minister financií Matovič má buď krátku pamäť, alebo si myslí, že jeho činy sa nikdy na svetlo sveta nedostanú. Jeden z nich mu na sociálnej sieti pripomenul aj exminister a exštátny tajomník Jozef Mihál.


Jozef Mihál je expertom nielen na pracovné právo, ale aj na sociálne zabezpečenie či dane z príjmu. Po nástupe novej vlády robil štátneho tajomníka v rezorte práce a sociálnych vecí. A práve tam zažil niečo, čo teraz v statuse Igorovi Matovičovi, ako expremiérovi, no zároveň ministrovi financií, pripomína.

„Čítam dobre dnešný Matovičov status, v ktorom srdcervúco opisuje, ako má osamelá matka problém prežiť z jedného platu, z minimálnej mzdy, dnešných prídavkov na deti a daňového bonusu?“ píše v úvode Mihál a vzápätí ide rovno na vec. „Krátko po mojom vymenovaní za štátneho tajomníka som na koaličnej rade - bolo to niekedy koncom marca 2020 - navrhoval zvýšenie pandemického ošetrovného pre osamelé matky. Z dnešných 55% hrubej mzdy na aspoň 70% hrubej mzdy. Po polhodinovej diskusii súhlasili všetci, napríklad aj vtedajší minister financií Heger so svojim tímom,“ vracia sa Jozef Mihál o čosi vyše roka dozadu a dodáva, že vtedajší premiér Matovič sa potuloval po úrade vlády a na rokovanie prišiel neskôr. Vypočul si, že oni sa bez neho dohodli na zvýšení pandemického ošetrovného pre osamelé matky, na čo chvíľu rozmýšľal, a potom zaznelo kategorické: „Ne. Bude sa to zneužívat.“ Čo vy na to, pán minister? Pamäť sa obnovuje?



Matoviča začali zaujímať sociálne problémy spoločnosti. Po tom, ako rok humpľoval Slovensko
Matovič na svojom Facebooku ponúkol občanom status plný emócií. Hnev strieda fňukanie. Dotýka sa ho sociálna situácia rodín. „Môj vysnívaný sociálny štát po daňovo-odvodovej reforme, ktorú od minulého leta chystám," píše. A na tých, ktorí odmietajú... Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Petra Demková