Majerský: Ak chceme pomôcť rodinám s deťmi, neberme rodičom ich ťažko zarobené peniaze!
04 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Plán Igora Matoviča zvýšiť DPH na 25% sa nestretol s pochopením ani u Milana Majerského, predsedu KDH a prešovského župana. Podľa neho by nový minister financií nemal od ľudí ďalšie peniaze vyberať a rozdávať, ale rodinám s deťmi nechať to, čo si zarobili.


Kritika na za plán zvýšiť DPH až na 25% sa na Igora Matoviča valí z každej strany. Mimoparlamentné KDH nie je výnimkou. Jeho predseda Milan Majerský to cez svoj status na sociálnej sieti ministrovi financií poriadne „vysvetlil“. Podľa neho je možností pomoci viacero, ale zvýšenie dane, ako to navrhuje Matovič, nie je cesta.
Prijatím návrhu Igora Matoviča nastane na Slovensku dramatické zdražovanie

„Ak chceme pomôcť rodinám s deťmi, najlepšie je nebrať im ťažko zarobené peniaze, ale nechať ich v peňaženkách rodičov. To znamená zvýšiť daňové bonusy. Nie vybrať a rozdať,“ píše v úvode statusu Majerský, podľa ktorého v KDH dlhodobo presadzujú progresívne zvýšenie daňového bonusu pre všetky deti do 18 rokov až do výšky 100 eur na dieťa (rastúci s počtom detí). „Takýto progresívny daňový bonus na dieťa - adresne pomáhajúci pracujúcim rodinám s viacerými deťmi, ktoré sú vo zvýšenej miere ohrozené chudobou, stojí štát rádovo menej ako návrh ministra financií,“ konštatuje šéf kresťanských demokratov.



Podľa Majerského pre rodičov a rodiny, kde príjmy nestačia, môže byť zvýšenie prídavkov na deti v poriadku, ale financovať by sa malo z úspor alebo z lepšieho výberu DPH a iných daní. „Tu môžeme hovoriť napríklad aj o negatívnom daňovom bonuse. Ak by vyšiel do mínusu, štát vyplatí rozdiel. Prijatím návrhu Igora Matoviča by na Slovensku nastalo dramatické zdražovanie. Zvyšovanie DPH môže spustiť prudkú špirálu inflácie a znehodnotenie úspor obyvateľstva,“ myslí si prešovský župan a dodáva, že už dnes niektoré tovary zdraželi o desiatky percent. „Neberme ľuďom to, čo im patrí, aby sme im to populisticky vrátili!“ vyzýva Milan Majerský v závere svojho statusu  ministra financií.

Remišová poslala Matoviča do čerta s 25-percentnou DPH: Zabudni, toto nepodporíme!
02 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová