Začne NAKA trestne stíhať aj Dobroslava Trnku? Kauza Glance House mu môže byť osudná
03 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa zatiaľ úspešne vyhýbal všetkému, za čo by ho mohla polícia trestne stíhať. To sa ale v najbližších dňoch môže zmeniť.


Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie v kauze bytového domu Glance House v Bernolákove, v ktorej okrem Mariana Kočnera figuruje aj meno bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, informuje portál cas.sk.
Preskúmanie trestnej veci nariadil nový generálny prokurátor

Vyšetrovanie v kauze Glance House obnovili na pokyn generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Ten na sociálnej sieti vo februári informoval, že po preskúmaní trestnej veci, ktorej predmetom bolo konanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, dospel k záveru, že rozhodnutie o postúpení veci na prejednanie skutku v disciplinárnom konaní vydané v roku 2013 v pôvodne vedenom trestnom stíhaní nebolo v súlade so zákonom. Trnku môže NAKA stíhať za zločin zneužitia právomoci verejného činiteľa.

„Koncom marca vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal trestné stíhanie vo veci zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa spáchaného z osobitného motívu na objednávku, kde priebežne vykonáva procesné úkony,“ povedal pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Obvinenie konkrétnej osoby ale zatiaľ nepadlo. Aby nedošlo k zmareniu alebo k sťaženiu dokazovania, polícia viac informácií k celej záležitosti v súčasnosti neposkytuje.

Jana Teleki: Trnka nebude stíhaný za korupciu, hlavy padať nebudú
Pred niekoľkými dňami opäť raz záhadným spôsobom z trestného spisu Kuciak prenikla informácia, že pri domovej prehliadke u Kočnera bol zaistený nosič s nahrávkou súvisiacou s kauzou Gorila. Čítať ďalej
10 | 01 | 2019 | Jana Teleki

Nariadil Dobroslav Trnku údajným listom zaistenie majetku zrušiť?

O čo vlastne v celej veci išlo? Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka v máji 2012 súhlasil s prevodom bytového domu v Bernolákove na londýnsku schránkovú spoločnosť CDI, hoci nehnuteľnosti boli zaistené prokurátorom v trestnom konaní v pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a zároveň bolo zakázané s nimi nakladať. Kauza v prípade bytovky Glance House spočívala v spore bývalých spoločníkov developerskej firmy o vlastníctve bytového domu v Bernolákove.

Nehnuteľnosť na katastri blokoval ÚŠP, lenže šéf katastra aj napriek tomu prevod bytovky povolil. Stalo sa tak na základe údajného listu Dobroslava Trnku, ktorým sa malo zaistenie majetku zrušiť. Budova bola následne prevedená na ďalšiu firmu, ktorá bola v konkurze. Krajský súd v Bratislave ale v októbri 2018 rozhodol, že developer z kauzy bytovky je nevinný. Podľa medializovaných informácií sa podnikateľ Róbert Číž snažil, aby budova bytovky Glance House nepripadla ľudom okolo podnikateľa Mariana Kočnera.

Dobroslava Trnku, zdá sa, hroziaca väzba netrápi. Slobodu si užíva s kamarátmi pri cigaretke
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka síce lieta vo viacerých problémoch, napriek tomu sa zatiaľ väzbe vyhol a stále si užíva slobodu. Dokedy ešte? Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik