Ukrajina: Rusko vydalo obyvateľom Donbasu už vyše pol milióna pasov
03 | 05 | 2021 I tasr

Viac ako 527.000 obyvateľov oblastí východoukrajinského Donbasu, ktoré sú pod kontrolou separatistov, dostalo za posledné dva roky ruské občianstvo. Informovalo o tom v nedeľu Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) s odvolaním sa na údaje ruského ministerstva vnútra.


Približne 40 percent žiadostí o ruské pasy bolo podľa ministerstva zamietnutých, keďže ich podali osoby, na ktoré sa vzťahovali obmedzenia vstupu na územie Ruskej federácie.

Hromadné vydávanie ruských pasov umožnilo nariadenie ruského prezidenta Vladimira Putina z apríla 2019. Ním sa zjednodušil a zrýchlil proces udeľovania ruského občianstva obyvateľom oblastí východnej Ukrajiny pod kontrolou proruských separatistov.

Vláda v Kyjeve odsúdila tento postup ako porušenie štátnej suverenity Ukrajiny a súčasť hybridnej vojny, ktorú voči nej vedie Rusko.

Kyjev od roku 2014 bojuje s proruskými ozbrojencami, ktorí na východe krajiny - v regióne Donbas - vyhlásili samozvané ľudové republiky - Doneckú a Luhanskú. Stalo sa tak krátko po tom, ako Moskva anektovala Krymský polostrov a na základe sporného referenda ho vyhlásila za subjekt Ruskej federácie.

Boje v Donbase si vyžiadali už viac ako 13.000 obetí. Moskva oficiálne tvrdí, že do konfliktu v Donbase nijako nezasahuje. Podľa RFE/RL však existujú početné a presvedčivé dôkazy o tom, že Rusko poskytuje donbaským separatistom vojenskú, ekonomickú a politickú podporu.

Vyhostením diplomatov chce Západ vykresliť Rusko ako „nepriateľa ľudstva“, tvrdí ruský vyslanec
Nedávne rozhodnutie USA a ich spojencov z Európy vyhostiť zamestnancov ruských veľvyslanectiev z ich hlavných miest je súčasťou spoločnej kampane zameranej na izoláciu krajiny, uviedol pre portál RT jeden z vysoko postavených ruských... Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Lukáš Leca