Na 1. mája v Berlíne horeli barikády: 93 policajtov zranených, 350 demonštrantov zatknutých
03 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Oslavy 1. mája v hlavnom meste Nemecka sa vyvinuli do nepokojov, v ktorých horeli barikády a potýčky medzi demonštrantmi a políciou. Pri potýčkach bolo zranených takmer 100 dôstojníkov, informuje portál RT. 




V sobotu sa v Berlíne konalo viac ako 20 rôznych demonštrácií rôznych politických hnutí. Zatiaľ čo väčšina bola mierumilovná, niektorí prepadli násiliu. Obzvlášť chaotický sa ukázal ľavicový „revolučný protest 1. mája“.

Pochod, ktorý sa koná každoročne v štvrtiach Neukoelln a Kreuzberg, má za sebou dlhú históriu násilia a výtržníctva. Tento rok bol registrovaný ako udalosť pre 1 000 účastníkov kvôli situácii s Covid-19. Napriek tomu sa na protest dostavilo asi 8 000 účastníkov.

"Násilie páchané na policajtoch a slepé ničivé zúrenie nemá nič spoločné s politickým protestom," uviedol v nedeľu berlínsky minister vnútra Andreas Geisel.

Ukrajina: Rusko vydalo obyvateľom Donbasu už vyše pol milióna pasov
Viac ako 527.000 obyvateľov oblastí východoukrajinského Donbasu, ktoré sú pod kontrolou separatistov, dostalo za posledné dva roky ruské občianstvo. Informovalo o tom v nedeľu Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) s odvolaním sa na údaje ruského... Čítať ďalej
03 | 05 | 2021 | tasr


"1. máj je dňom politickej rozmanitosti. Sloboda prejavu a zhromažďovania sa samozrejme uplatňuje aj v čase pandémie. Násilie a podnecovanie však v našom meste nemajú miesto," dodal Geisel.
Barikády v Berlíne

Demonštranti skandovali protipolicajné heslá, zasypávali policajtov rôznymi predmetmi, pokúšali sa stavať barikády v uliciach a podpaľovať smetné koše. Podľa posledných oficiálnych údajov bolo po násilnostiach zadržaných asi 354 demonštrantov.

Námestie Georgea Floyda: Posvätná pôda, miesto zázrakov a pútnický bod - so špeciálnymi pravidlami pre belochov!
Smrť afroameričana Georgea Floyda spustila v Spojených štátoch masívne protesty, ktoré dali meno celému hnutiu - "Black lives matter," čiže "Na čiernych životoch záleží". Miesto na ktorom viackrát trestaný kriminálnik Floyd vydýchol naposledy, sa... Čítať ďalej
03 | 05 | 2021 | René Skalný


"Vysoký počet zranených policajtov ma ohromil. Prajem všetkým, ktorí sa pri výkone služby zranili, rýchle zotavenie,“ uviedol Geisel.

Na potlačenie násilia boli nasadené masívne policajné sily. V Berlíne v súčasnosti platí zákaz vychádzania vyvolaný koronavírusmi, ktorý sa presadzuje medzi 22:00 a 5:00. Nepokoje v uliciach však pokračovali niekoľko hodín po zákaze vychádzania.

Vyhostením diplomatov chce Západ vykresliť Rusko ako „nepriateľa ľudstva“, tvrdí ruský vyslanec
Nedávne rozhodnutie USA a ich spojencov z Európy vyhostiť zamestnancov ruských veľvyslanectiev z ich hlavných miest je súčasťou spoločnej kampane zameranej na izoláciu krajiny, uviedol pre portál RT jeden z vysoko postavených ruských... Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Lukáš Leca