Vyhostením diplomatov chce Západ vykresliť Rusko ako „nepriateľa ľudstva“, tvrdí ruský vyslanec
02 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Nedávne rozhodnutie USA a ich spojencov z Európy vyhostiť zamestnancov ruských veľvyslanectiev z ich hlavných miest je súčasťou spoločnej kampane zameranej na izoláciu krajiny, uviedol pre portál RT jeden z vysoko postavených ruských diplomatov.


Dmitrij Polyanskij, hlavný ruský zástupca stáleho predstaviteľa pri OSN, vo štvrtok novinárom prezradil, že má obavy zo zhoršenia diplomatických vzťahov so západnými štátmi, ale Moskva je pripravená reagovať na vecné eskalácie.

„Mysleli sme si, že sme dosiahli dno, ale potom sa to dno ešte prehĺbilo,“ uviedol Polyanskij.

Pred dvoma týždňami Washington oznámil, že vyhostí desať diplomatov v rámci reakcie na tvrdenia, že Moskva zasiahla do amerických prezidentských volieb v roku 2020 a stála za kolosálnym prípadom kyberšpionáže spoločnosti SolarWinds.

Kremeľ poprel obe obvinenia a odpovedal vyhostením rovnakého počtu amerických vyslancov. Nasledovali ďalšie krajiny, pričom Česká republika vykázala 18 Rusov z krajiny kvôli spornému incidentu z roku 2014, keď vybuchol muničný sklad, za čím údajne stáli špeciálne služby Moskvy. Poľsko, Bulharsko a pobaltské štáty medzitým nariadili podobné vyhostenia na preukázanie podpory.

USA obvinili Rusko z energetického útoku na vojakov v Sýrii. Otrávili si ich však sami jedlom
Keď americkí vojaci umiestnení v Sýrii záhadne ochoreli, predstavitelia USA rýchlo obvinili Rusko, že je za tým jeho energetická zbraň. Vyšetrovanie odhalilo, že vinníkom bolo skazené jedlo, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Polyanskij uviedol, že v súčasnosti zažíva diplomacia krajiny „divný mesiac“ a že ho „prekvapili kroky niektorých európskych stúpencov v Európe, ktorí podnikli kroky, aby preukázali svoju lojalitu svojmu patrónovi.“

V prípade Českej republiky uviedol: „Samotná krajina nemôže pochopiť, čo sa stalo, pretože neexistujú dôkazy, neexistujú žiadne fakty“.

V reakcii na to Moskva nariadila 20 českým diplomatom opustiť hlavné mesto. Stredoeurópsky národ uviedol, že reakcia bola „silnejšia, ako sa očakávalo“, a vyzval ďalšie západné štáty, aby nasledovali príklad a poslali diplomatov domov.

Prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii začiatkom tohto mesiaca varoval, že ruské reakcie na potenciálne hrozby nebudú nevyhnutne primerané. „Nechceme páliť mosty. Ak však niekto vidí naše dobré úmysly ako ľahostajnosť alebo slabosť a chce mosty spáliť alebo dokonca vyhodiť do povetria, mal by si to uvedomiť, že ruská odpoveď bude asymetrická, rýchla a tvrdá,“ uviedol.

Aj napriek pandémii svetové vojenské výdavky dosiahli v roku 2020 rekord posledných desaťročí
Vlády celého sveta zvýšili vojenské výdavky presahujúce úroveň roku 1988. A to aj napriek tomu, že ekonomiky počas pandémie utrpeli nesmierne škody. Uvádza to štúdia, o ktorej informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Lukáš Leca