Testy PCR nemajú výpovednú hodnotu! tvrdia svorne WHO aj Švédsky zdravotný úrad
02 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Švédsky zdravotný úrad zverejnil na webovej stránke vyhlásenie k testom PCR, ktoré by si veľa ľudí v Švédsku rado nechalo urobiť. Úrad napísal, že „technológia PCR nedokáže rozlíšiť medzi vírusmi, ktoré sú schopné infikovať bunky, a vírusmi, ktoré imunitný systém zneškodní. Preto nemožno tieto testy použiť na zisťovanie, či niekto je alebo nie je infekčný,“ informuje neopresse.com.



Preukázateľné iba fragmenty

Vo  vyhlásení sa poukazuje na to, že metódou PCR je možné preukázať RNA aj týždne alebo mesiace po infikovaní vírusom. Samotný vírus však nemožno preukázať pomocou testu PCR,  iba fragmenty RNA, ako uvádza úrad.


Nová štúdia: Zákaz vychádzania proti pandémii nepomáha!
Nemecká Univerzita v Giessene dospela vo svojej štúdii k jednoznačnému záveru: Zákaz nočného vychádza v boji proti koronavírusu nemá žiaden účinok, informuje rundblick-unna.de. Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Úrad sa ďalej vyjadril, že  musí byť k dispozícii klinický nález na objasnenie, či je osoba nákazlivá alebo nie. To znamená, osoba môže byť infekčná až po tom, keď má symptómy ako horúčku či kašeľ. Odporúčané kritériá na hodnotenie neinfekčnosti sú založené na stabilnom klinickom zlepšení, bez horúčky minimálne dva dni a najmenej sedem dní od objavenia sa symptómov, ak sú príznaky výraznejšie, minimálne 14 dní od začiatku choroby, individuálne posúdenie ošetrujúcim lekárom.


Kritériá boli vypracované v spolupráci so zástupcami odborných spoločností pre infekčné choroby, klinickú mikrobiológiu, hygienu a kontrolu infekcií. Skupina o nich naposledy diskutovala na zasadnutí 19. apríla 2021, pokiaľ ide o nové varianty vírusu. Zhodli sa na tom, že nie je potrebná žiadna aktualizácia. Odporúčania sa aktualizujú hneď, ako budú k dispozícii nové poznatky o infekčnosti COVIDu-19.


„V pandémii uviazneme do konca roku 2022“, tvrdí šéf Inštitútu Roberta Kocha
Podľa nemeckého ministra zdravotníctva Jensa Spahna (CDU) sa nárast počtu prípadov ochorenia na koronavírus zatiaľ spomalil, naďalej však treba byť opatrný, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Testy PCR bez klinického nálezu nemajú výpovednú hodnotu

Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v krátkom vyhlásení oznámila, že PCR testy bez klinického nálezu nemajú výpovednú hodnotu. Ak sa zistí pozitívny test,  WHO odporučila vykonať druhý test a objasniť, či sú prítomné príznaky. Až v prípade, že sú prítomné príznaky a druhý test PCR je pozitívny, možno vychádzať z toho, že dotknutá osoba môže byť infekčná.



Senzačné rozhodnutie viedenského súdu o testoch PCR

Viedenský správny súd  koncom marca 2021 vydal senzačné rozhodnutie o testoch PCR.  Podľa neho PCR testy  nie sú spôsobilé preukázať infekciu SARS-CoV-2. Súd sa v rozhodnutí odvoláva na odporúčanie WHO, podľa ktorého test PCR nie je vhodný na diagnostiku a sám o sebe nevypovedá o chorobe či infekcii človeka, uzatvára neopresse.com.


Obezita zvyšuje riziko závažných príznakov spojených s Covid-19 najmä u mladých ľudí
Ľudia, ktorí trpia nadváhou, sú podľa novej štúdie náchylnejší na závažné príznaky spojené s Covid-19. Tento jav zvlášť prevláda u osôb mladších ako 40 rokov, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Lukáš Leca