Pápež začal maratón ružencových modlitieb za skončenie pandémie
02 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR
Pápež František v sobotu začal májovú reťaz ružencových modlitieb za skončenie pandémie a obnovenie obvyklého spoločenského a pracovného života. Maratón modlitieb na tento úmysel bude pokračovať počas celého mája na rôznych pútnických miestach po celom svete, informovala agentúra DPA.

Prvé modlitebné zhromaždenie sa konalo v sobotu v Gregoriánskej kaplnke Baziliky sv. Petra za účasti pápeža a asi 150 veriacich.

Po večernom úvode vo Vatikáne modlitba ruženca pokračovala vo Walsinghame v grófstve Norfolk na východe Anglicka. Osobitný úmysel prvého dňa modlitbovej reťaze bol za duše všetkých zosnulých.

V nedeľu podvečer bude modlitbová reťaz pokračovať v nigérijskom Elele. Na pondelok je naplánovaný prenos ružencových modlitieb z Čenstochovej v Poľsku a v utorok z mesta Nazaret, dodala spravodajská agentúra Vatican News.

Pravoslávni veriaci slávia Veľkú noc: v Jeruzaleme sa rozhorel Svätý oheň
Niekoľko stoviek pravoslávnych veriacich sa v sobotu v Jeruzaleme zúčastnilo na rituáli zapálenia Svätého ohňa, ktorý sa koná v Chráme Božieho hrobu na oslavu Ježišovho zmŕtvychvstania a je jedným z vrcholov pravoslávnych veľkonočných... Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Pápežská rada na podporu novej evanjelizácie do reťaze ružencových modlitieb pozvala 30 vybraných mariánskych pútnických miest piatich kontinentov, odkiaľ sa budú denne konať televízne a internetové prenosy.

Ruženec sa bude predmodlievať laik z niektorej z miestnych rodín, pričom bude pri modlitbe používať ruženec požehnaný pápežom.

Každý deň sa úmysel modlitby zvlášť zameria na nejakú špecifickú skupinu, napr. na chorých, lekárov a zdravotníkov, dobrovoľníkov, starých ľudí, nezamestnaných a ľudí v materiálnej núdzi, rodiny s deťmi či mládež, tehotné ženy, väzňov, učiteľov, národy trpiace vojnou, ale aj na všetkých zosnulých i na tých, ktorí prežívajú žiaľ po strate blízkeho človeka.

Cyklus modlitieb sa zavŕši 31. mája, keď záverečné modlitby vo Vatikánskych záhradách prednesie samotný pápež František.

Pravoslávni kresťania oslavujú najväčší sviatok-Christovo zmŕtvychvstanie
Pravoslávni kresťania na Slovensku i vo svete, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, vstúpili v pondelok (26. 4.) do Strastného týždňa, počas ktorého si pripomínajú utrpenie, smrť a pochovanie Ježiša Krista. V nedeľu oslavujú najväčší... Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR