Obezita zvyšuje riziko závažných príznakov spojených s Covid-19 najmä u mladých ľudí
02 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Ľudia, ktorí trpia nadváhou, sú podľa novej štúdie náchylnejší na závažné príznaky spojené s Covid-19. Tento jav zvlášť prevláda u osôb mladších ako 40 rokov, informuje portál RT.


Vedci z Oxfordskej univerzity použili údaje z databázy takmer siedmich miliónov anglických pacientov vo veku 20 rokov a viac. Preskúmali, či existuje korelácia medzi indexom telesnej hmotnosti (BMI) a závažnými prípadmi, u ktorých sa objavili nebezpečnejšie príznaky.

Vedci zistili, že pravdepodobnosť hospitalizácie, prijatia na jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS) a smrti v dôsledku Covid-19 stúpa s hmotnosťou. Riziko však bolo oveľa väčšie u pacientov s nadváhou vo veku 20 až 39 rokov. Na druhej strane sa nezdalo, že u osôb s vysokým BMI vo veku 80 až 100 rokov objavili závažné príznaky.

Ľudia s BMI nad 23 (horná hranica rozsahu zdravia) sú vystavení riziku závažnejšej infekcie. Každé jednobodové zvýšenie BMI zvyšuje šance na hospitalizáciu o 5 percent. A prijatie na JIS o 10 percent. Zistenia boli zverejnené vo štvrtok v časopise The Lancet Diabetes & Endocrinology a predstavujú jednu z doteraz najväčších štúdií o tom, ako telesná hmotnosť ovplyvňuje príznaky Covid-19.

Pfizer vyvíja tabletku na liečbu Covid-19. Môže sa dostať na trh do konca roku 2021
Pfizer oznámil, že ak vývoj pilulky na liečbu Covid-19 bude pokračovať súčasným tempom a ak ju rýchlo schvália regulačné orgány, mohla byť na trhu v USA do konca roku 2021, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Hlavná autorka štúdie Carmen Piernasová uviedla, že telesný tuk môže u mladších pacientov potenciálne spôsobiť vyššiu vírusovú záťaž, je však v tejto veci potrebný ďalší výskum.

Piernasová a jej kolegovia poznamenali, že pozorovania by sa mohli použiť na usmernenie iniciatív v oblasti verejného zdravia, zameraných na zmiernenie závažných prípadov tejto choroby.

„Nadváha je modifikovateľným rizikovým faktorom a investície do liečby nadváhy a obezity a do dlhodobých preventívnych stratégií by mohli pomôcť znížiť závažnosť ochorenia Covid-19,“ napísali vedci.

Zaočkovaný Joe Biden spanikáril po tom, čo si nevedel nájsť svoje rúško (VIDEO)
Prezident Biden strávil približne 30 sekúnd hľadaním svojej ochrannej masky počas vystúpenia v americkom štáte Georgia, a to aj napriek skutočnosti, že je úplne zaočkovaný proti COVID-19, píše portál Daily Mail. Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Lukáš Leca