Hrôza v Indii. Situácia s COVID-19 je tam katastrofická. „Ako im pomohlo Slovensko?“ pýta sa doktor Kulkovský
01 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

India sa v súčasnosti dostala do také hrozného stavu s koronavírusom, že ľudia už zomierajú nielen v nemocniciach, ale aj v sanitkách či dokonca opustení na ulici. Lekár Milan Kulkovský v statuse kritizuje, že Slovensko Indom prakticky vôbec nepomohlo.


Druhý najľudnatejší štát India prežíva veľmi ťažké obdobie. Počty mŕtvych sú hrozivé a liečiť nakazených v nemocniciach nestíhajú nielen pre nedostatok miesta, ale aj pre chýbajúci kyslík. Doktor Milan Kulkovský na sociálnej sieti kritizuje aj to, že Slovensko zo solidarity neposlalo do Indie ani jednu dávku vakcíny.
Nemocnice sú preplnené, kyslík a lieky si kupujú na čiernom trhu

„Českej republike sme nedávno poslali desaťtisíc dávok vakcíny Moderna. Koľko sme ich už solidárne poslali do Indie? Akým spôsobom sa podieľame na pomoci Indii? Je pomoc svetových veľmocí dostatočná?“ pýta sa na úvod statusu Kulkovský.

Situácia v Indii katastrofálna. „Denne sa tam oficiálne nakazí viac ako 300 tisíc ľudí, včera dosiahli rekord, 400 tisíc, tisícky ľudí denne zomierajú. Nemocnice sú preplnené, kyslík a lieky si kupujú na čiernom trhu. Zomierajú v autách počas čakania na uvoľnenie lôžka v nemocnici. Krematória nestíhajú spaľovať mŕtvych, pália ich preto vonku na kopách. Dochádza im aj drevo potrebné na spaľovanie obetí,“ opisuje Kulkovský katastrofálnu situáciu v druhom najľudnatejšom štátov sveta 1,39 miliardy obyvateľov.

„Situáciu v Indii nemôžeme bagatelizovať len preto, lebo ide o obrovskú krajinu s vyše miliardou obyvateľov. Z vyjadrení ľudí, že vzhľadom na počet obyvateľov to tam až tak zlé nie je, mi je zle. Za deň sa tam oficiálne (reálne možno násobne viac) nakazilo toľko ľudí, koľko má naše hlavné mesto obyvateľov! Na pomoc im z USA prišlo okrem iného 400 kyslíkových fliaš,“ píše primár považskobystrickej nemocnice.



„Všetky krajiny sveta, a najmä tie, ktoré patria medzi vyspelé (vrátane Slovenska) by si mali uvedomiť, že tak ako neporazíme Covid-19 v nemocniciach, ale pred nimi, nezbavíme sa ho ani vtedy, keď budeme ignorovať to, čo sa deje v blízkom aj ďalekom zahraničí,“ dodáva na záver doktor Kulkovský podľa ktorého všade, kde sa koronavírus tak nekontrolovateľne šíri, vznikajú mutácie.

India: Pri požiari budovy s nemocnicou zahynulo desať ľudí
Najmenej desať obetí na životoch si v piatok nadránom vyžiadal požiar budovy v indickej finančnej metropole Bombaj, v ktorej sa nachádza nemocnica s oddelením pre pacientov s ochorením COVID-19. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | tasr