V Izraeli počas náboženskej púte zomrelo najmenej 44 ľudí. Utlačili sa na smrť (VIDEO)
30 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Viac ako 150 ľudí bolo zranených a zomrelo najmenej 44 pri tlačenici na preplnenej náboženskej púti Lag ba-omer v severnom Izraeli, informuje portál RT.


Po nehode na vrchu Meron zdravotnícke orgány informovali, že šesť zranených je v kritickom stave a 18 je vo vážnom stave.



"Stalo sa to v zlomku sekundy, ľudia len padali a zašľapovali sa. Bola to katastrofa,“ uviedol pre portál Haaretz jeden svedok.

Policajné zdroje uviedli, že tlačenica vznikla po tom, čo sa účastníci pošmykli na schodisku a spôsobili pád ďalších desiatok.



Desaťtisíce chasidských Židov sa zhromaždili na vrchu Meron na výročných slávnostiach pri hrobke rabína Šimona Bar Yochai, čo je najväčšia udalosť v Izraeli od začiatku pandémie Covid-19. Vo štvrtok večer organizátori odhadovali účasť na 100 000 ľudí. Očakávali príchod ďalších 100 000 ľudí do piatku rána.

Zábery z festivalu kolovali po internete a ukazovali obrovský dav nadšencov, ktorí tancovali na živú hudbu pred tragickou katastrofou.



Izraelskí zdravotnícki predstavitelia vyzvali obyvateľov, aby necestovali na horu Meron. Odvolávali sa na obavy, že zhromaždenie môže prispieť k šíreniu Covid-19. Na sledovanie udalosti bolo nasadených asi 5 000 policajtov.



Preplnené miesta údajne vytvorili prekážky záchranným posádkam, ktoré pomocou vrtuľníkov evakuovali zranených. Izraelské obranné sily tiež uviedli, že na miesto nasadili jednotku a viac lietadiel.

Veľké zmeny v Námornom zbore USA: Menej tankov a ľudí, ale viac dronov
Americká námorná pechota zmenšuje objem. Príde o tanky, obrnené vozidlá a vojakov. No pribudnú bezpilotné lietadlá, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Lukáš Leca