Drzosť USA nemá hraníc - Balkánu diktujú, že sa má odstrihnúť od ruských energií
30 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Americké ministerstvo zahraničia najnovšie požaduje, aby sa Balkán vzdal energetických zdrojov z Ruska.


"Najnovšie sa na webovej stránke amerického ministerstva zahraničia objavilo oficiálne vyhlásenie k situácii na západnom Balkáne." Informuje o ňom web riafan.ru.



Ruský energetický nátlak?

„Sme odhodlaní pomôcť krajinám západného Balkánu prehĺbiť ich vlastné regionálne hospodárske partnerstvá, dosiahnuť ich klimatické ciele, čeliť ruskému energetickému nátlaku diverzifikáciou a rozvojom čistej energie a bojovať proti korupcii a organizovanému zločinu,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničia.
Srbsko a partneri v Rusku

Srbsko je jedným z najväčších partnerov Ruska v projekte Turecký prúd (Turkish Stream). Tranzit plynu do Maďarska prechádza cez jeho územie. Srbská časť plynovodu bola uvedená do prevádzky 1. januára 2021. Už umožnilo to výrazne znížiť cenu pre spotrebiteľov, ako aj pre Bosnu a Hercegovinu.
Rusko je spoľahlivý dodávateľ

Na nedávnej konferencii „Energetická bezpečnosť Európy a úvahy o Srbskej republike a Republike srbskej“, ktorú zorganizovalo Euroázijské bezpečnostné fórum, Dragan Petrovič , vedecký poradca Inštitútu pre medzinárodnú politiku a ekonomiku, poznamenal, že spomedzi hlavných svetových aktérov iba Rusko má dostatočné zásoby ropy a zemného plynu na vývoz.

"Vždy existuje ekonomická a politická zložka. Je však zrejmé, že najkvalitnejšie a najbližšie zdroje energie sú v Rusku a v postsovietskom priestore a dodávajú sa nielen Srbsku, ale aj do Európy, “ uviedol Petrovič.
Balkán Rusko potrebuje

Chorvátsko, Bulharsko a Bosna a Hercegovina sú navyše závislé od ruského paliva. Od 1. apríla začala Bosna a Hercegovina prijímať ruský plyn z Tureckého prúdu. Po jeho spustení veľvyslanectvo USA naliehalo na Sarajevo, aby pokračovalo v realizácii energetických projektov pod záštitou Európskej únie. Osobitne požiadalo o zvýšenú pozornosť uzlu južného prepojenia. Ten by mal spájať plynárenské prepravné siete Bosny a Hercegoviny a Chorvátska.

Americký zástupca predovšetkým v Sarajeve tvrdí, že pre Bosnu a Hercegovinu by bolo lepšie nakupovať skvapalnený zemný plyn (LNG) z terminálu v Chorvátsku. Teda, nie ruský.
Srbsko zatiaľ odoláva

Skvapalnený plyn je však drahší ako potrubné palivo. Navyše aj keď Chorvátsko postavilo terminál pre takéto palivo, má dlhodobé vzťahy s Gazpromom, preto dováža ruský plyn. Bosna a Hercegovina využívala ruské energetické zdroje aj v časoch bývalej Juhoslávie. Vtedy ich získavala cez Ukrajinu. Gazprom oznámil, že plyn bude pre spotrebiteľov v Bosne teraz o 20 percent lacnejší, pretože trasa cez Čierne more je kratšia ako cez Ukrajinu a Maďarsko.

(Medzititulky red. HD.)