Čo ukrajinský komik mohol a nemohol zmeniť za dva roky svojej moci
30 | 04 | 2021 I Iveta Machová

Komentár  Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry)


Je ťažké zmeniť zažitú úlohu


Pred dvoma rokmi došlo na Ukrajine k zmene moci. Porošenkova politika pod heslom „Jazyk. Armáda. Viera“, skrachovala. Prezident-cukrár, ktorý zvíťazil v roku 2014, o päť rokov neskôr nedokázal získať ani štvrtinu hlasov. Avšak 21. apríla 2019 nazhromaždil komik Zelenskyj, ktorý si vybral voličov na juhovýchode Ukrajiny a časti Donbasu ovládanej Kyjevom, 73% hlasov, no a 27. mája sa stal prezidentom. Odvtedy uplynuli dva roky.
Čím podplácal  Zelenskyj?

Sľuby, ktoré dal vo voľbách, sa dajú rozdeliť na dve časti: oficiálne sľuby a rady. Jeho predvolebný program obsahoval nastolenie mieru na Donbase, maximálne zjednodušenie administratívnych postupov, zvýšenie blahobytu obyvateľstva, nízke tarify za  komunálne služby, návrat gastarbeiterov do vlasti, zavedenie priamej demokracie prostredníctvom referenda, formovanie transparentného trhu s pozemkami, víťazstvo nad korupciou, rozvoj školstva a zdravotnej starostlivosti.

Ukrajinci vysmiali Zelenského, ktorý chce s Putinom rokovať vo Vatikáne. Prečo nie McDonald?
„Zelenskyj nemôže Putinovi diktovať podmienky. Ak chce dialóg, mal by sa konečne vybrať do Moskvy,“ radí svojmu prezidentovi Ukrajinka Oxana Loginová. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
29 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Zelenskyj navyše sľúbil zaistiť „rozsudok“ pre Petra Porošenka, uskutočniť rozsiahle zníženie prezidentskej administratívy, zlikvidovať prezidentské kolóny, zbaviť sa kádrov „starej vlády“ a začať „vojnu o myseľ“ obyvateľov Donbasu.

O nič  menej,  ba ešte oveľa viac znamenali narážky. V propagandistickom filme „Sluha ľudu“, ktorý sa stal hlavným predvolebným videom komika, zazneli šokujúce vyhlásenia o úplnom obmedzení spolupráce s MMF. Vo videu „Nakipelo“ Zelenskyj tvrdo kritizoval „kultúrnu politiku“ úradov (ukrajinizácia, zákaz vstupu ruským umelcom). A v novoročnom príhovore 2020 vyzval komik obyvateľov Ukrajiny, aby sa zjednotili a upustili od konfrontácie  v otázkach jazykov, pamiatok a názvov ulíc.

S touto hromadou sľubov sa Zelenskému podarilo predstúpiť pred voličov ako prijateľná postava. Preto pôsobivých 73%. A dnes sa rating  Vladimíra Zelenského v porovnaní s rokom 2019 trojnásobne prepadol.

Podľa rôznych zdrojov hodnotenie kolíše v rozmedzí 23-26%. Na konci roka 2020 bolo s jeho činnosťou nespokojných asi 65% obyvateľov a úroveň plnenia jeho predvolebných sľubov sa v súčasnosti odhaduje na 22% (to znamená, že viac ako tri štvrtiny sľubovaného sa nesplnilo).

Prečo sa Zelenského Ukrajina stáva autoritárskejšou (Michail Pogrebinský)
Komentár Michaila Pogrebinského (National Interest) Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Na Donbas mier neprišiel.

Na jar 2021 sa konflikt stupňoval a viedol k novým úmrtiam. Kyjev sabotuje Minské dohody tým, že odmieta ich dodržiavanie predpísaným spôsobom a že  do procesu rokovania privádza osoby známe svojimi neonacistickými vyhláseniami.

Na rozdiel od sľubov nášho komika, sa na Ukrajine zvýšili prakticky všetky tarify za služby . Na jeseň a v zime sa náklady na plyn pre obyvateľov zvýšili o 800 hrivien (asi 30 dolárov) za 500 metrov kubických, kúrenie a teplá voda - o 600 hrivien (asi 22 dolárov), studená voda - o 40-50 hrivien (asi 2 doláre), elektrina o 80 hrivien (asi 3 doláre). Respektíve, zvýšili sa platby na prevádzku bývania. V priemere začali Ukrajinci platiť  za byt   viac o 819 UAH (viac ako 30 dolárov) a za malý domček - o 1 100 UAH (42 dolárov). Zároveň nedošlo k sľubovanému rastu príjmov. Priemerný dôchodok sa zvýšil iba o 400 hrivien (asi 15 dolárov), čo nekompenzovalo ani polovicu rastu nákladov za verejné služby. Sľubované zvýšenie platov učiteľov na 4 000 dolárov  na Ukrajine už dávno vnímajú ako vtip majstra komického žánru.

Zelenskyj nemohol splniť svoje sociálno-ekonomické sľuby - neboli na to žiadne predpoklady. Len v roku 2020 klesol reálny HDP Ukrajiny o 4% a upadajúca priemyselná výroba sa zrútila o   ďalších 5,2%. Pokiaľ ide o HDP na obyvateľa, Ukrajina klesla na úroveň Gabonu a Fidži. Zvyšuje sa odliv obyvateľstva  z Ukrajiny .

Čo hypoteticky mohol  za dva roky zmeniť, je humanitárna a právna politika Kyjeva, ale ani to však neurobil a neonacistické tendencie na Ukrajine sa zosilnili. Zelenskyj priviedol totálnu ukrajinizáciu na novú úroveň, účinne zakázal používanie ruského jazyka v obchode a službách a úplne eliminoval vzdelávanie v ruštine.

Dospelo to k tomu, že Zelenskyj ponúkol miesto vedúceho regionálneho oddelenia SBU zločincovi, drogovému dílerovi a neonacistovi Sergejovi Sternenkovi.

Umieračik Zelenského vlády? (Vladimír Pojmanov)
Komentár Vladimíra Pojmanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Iveta Machová


Tento prezident klamal dokonca aj v maličkostiach. Svoju kanceláriu z centra Kyjeva nikam nepresunul,  prezidentská kolóna sa zväčšila, administratívny personál sa nafúkol. Žiadne z trestných konaní začatých proti Porošenkovi nebolo ukončené. V niekoľkých miestnych zastupiteľstvách boli vytvorené koalície medzi „Služobníkmi ľudu“ a Porošenkovskou „Európskou solidaritou“. Samotný Porošenko sa podľa odborníkov, tajne zvažuje do úlohy  predsedu vlády. Zelenskyj nielenže neodmietol spolupracovať s MMF, ale žiada od fondu peniaze dokonca aj vtedy, keď mu ich už nedajú.

Zhoršenie pozície Ukrajiny za posledné dva roky je výsledkom úplnej Zelenského neschopnosti vodcu, jeho kruhovej závislosti na Západe.

„Zo skúseností z 90. rokov veľmi dobre vieme, že čím väčšmi plynie život v krajine  zo  správneho poľa, tým dôležitejšia je prítomnosť „strechy“, ktorá „rieši problémy“.  Ibaže v 90. rokoch to boli zločinci a príslušníci bezpečnostnej služby. A teraz  je to „skupina G7“  a štruktúry s ňou spojené. Preto by úvahy a odporúčania západných veľvyslanectiev týkajúce sa „vlády zákona“ a „ľudských práv“ mali byť vnímané rovnako ako prednáška orgánu činného v trestnom konaní o potrebe boja proti trestnej činnosti“opísal to, čo sa deje na Ukrajine Igor Gužva,  šéfredaktor  internetových novín „Krajina“  („CTPAHA.ua“).

„Budujú Ukrajinu ako anti-Rusko“, poznamenal   k tomu novinár Denis Žarkich.

Pre komika, ktorý súhlasil s tým, že si bude hovoriť prezident, je ťažké vzdať sa svojej zažitej úlohy a prestať byť komikom.

Komentár Vladimíra Prochvatilova: Západ zaznamenáva začiatok „Zelenského éry“ a vysoký potenciál možného politického chaosu na Ukrajine
Vladimír Prochvatilov (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
03 | 08 | 2019 | Zuzana Perželová