Blokáda pitnej vody zo strany Ukrajiny stratila zmysel. Rusi našli bohaté ložiská kvalitnej vody pre Krym
30 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Ukrajina onemela. Jeden z jej najväčších "argumentov" v spore s Ruskom o Krym sa stane bezvýznamným už čoskoro. Kyjev svoj postoj staval aj na blokáde pitnej vody pre obyvateľstvo Krymu. Ruská odpoveď? Našli obrovské ložiská tejto strategickej suroviny pre polostrov.


"Nádejou pre obyvateľov Krymu je vyhlásenie Sergeja Aksjonova, premiéra autonómnej republiky Krym. Potvrdil správy o veľkých zásobách sladkej vody pod dnom Azovského mora." Správu zverejnil web topwar.ru.


Myslíte si, že Krym patril Ukrajine? Omyl! Dejiny hovoria jasne: Rusko je Krym a Krym je Rusko!
Situácia na východnej hranici Ukrajiny s Ruskom je stále komplikovaná. A to aj zásluhou presúvania vojsk NATO po Európe. Ukrajina sa obáva, že jej hrozí zo strany Ruska invázia podobná tej, ktorú zažila, keď jej bol „ukradnutý“ Krym. Ľubomír Sim v... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Skúmajú možnosti ťažby

Podľa predstaviteľa Krymskej republiky ruskí vedci objavili zásoby sladkej vody, ktoré patria do takzvaného Donského paleokanálu. Aksjonov poznamenal, že sa uskutoční výskum kvality tejto vody a štúdium možných objemov ťažby.


Podľa neho presné údaje o vlastnostiach podmorskej  vody a jej špecifických zásobách (ktoré sa teraz nazývajú veľké) sa objavia o niekoľko týždňov. Odhaduje sa však, že zásoby pitnej vody pod dnom Azovského mora môžu vyriešiť problém dodávok vody na Krymský polostrov.
Ruská vláda pomôže s vrtmi

Bližšie nemenovaný predstaviteľ ruskej vlády predtým oznámil, že prieskumné vrty na dne Azovského mora sa začnú v apríli 2021.
Voda ako strategická zbraň

Pripomeňme, že Ukrajina zaviedla vodnú blokádu Krymu a Kyjev sa zjavne nechystá obnoviť dodávku vody na polostrov, ktorý považuje za svoj vlastný. Bez ohľadu na to, že vzhľadom na nedostatok potnej vody medzi tamojším obyvateľstvom hrozí humanitárna katastrofa.

(Medzititulky red. HD.)

Ukrajina beštiálne odstrihla civilov na Kryme od dodávok pitnej vody
"Nech im ju Rusi vozia loďami" - povedal k tejto téme podpredseda ukrajinského kabinetu ministrov Aleksej Reznikov. Ten je zároveň ministrom pre takzvanú „reintegráciu dočasne okupovaných území“. Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Ivan Brožík