Veľké zmeny v Námornom zbore USA: Menej tankov a ľudí, ale viac dronov
27 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Americká námorná pechota zmenšuje objem. Príde o tanky, obrnené vozidlá a vojakov. No pribudnú bezpilotné lietadlá, informuje portál RT.


USMC už „upravilo našu štruktúru síl“ ako súčasť desaťročnej modernizačnej iniciatívy s názvom Force Design 2030. Oznámil v pondelok hlavný veliteľ David Berger.

Medzi ďalšie zmeny, ktoré program predpokladá, patrí „úplné zbavenie sa“ tankov, nahradenie existujúcich kolesových vozidiel LAV-25 inou platformou. Prechod na rakety z konvenčného delostrelectva a zmenšenie veľkosti zboru z 186 000 na 174 000.



Starnúce LAV (osemkolesové obojživelné obrnené prieskumné vozidlo), ktoré je v prevádzke od roku 1983, bude nahradené „podobným obrneným, kolesovým alebo pásovým vozidlom s posádkou v pomere 1:1,“ uviedli námorníci. Pravdepodobne sa nahradia vozidlom Advanced Reconnaissance Vehicle (ARV), ktoré brigádny generál Eric Austin z riaditeľstva pre rozvoj schopností označil za súčasť konkrétnej platformy, ktorá obsahuje súbor rôznych schopností.

"ARV nie je LAV, ale platforma s otvorenou architektúrou a agnostickou záťažou," povedal Austin. Jeho zástupca pre bojový rozvoj a integráciu, generálporučík Eric Smith, uviedol, že forma tejto platformy je „stále neznáma“ a je to niečo, s čím USMC „experimentuje a bojuje“.

Táto nová platforma bude musieť ovládať vzdušné a pozemné drony a poskytovať prieskumné schopnosti, uviedol Smith. USMC hľadá systémy s „otvorenou architektúrou, čo znamená, že môžu akceptovať prepojenie s umelou inteligenciou“.

Aj napriek pandémii svetové vojenské výdavky dosiahli v roku 2020 rekord posledných desaťročí
Vlády celého sveta zvýšili vojenské výdavky presahujúce úroveň roku 1988. A to aj napriek tomu, že ekonomiky počas pandémie utrpeli nesmierne škody. Uvádza to štúdia, o ktorej informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Lukáš Leca