Aj napriek pandémii svetové vojenské výdavky dosiahli v roku 2020 rekord posledných desaťročí
27 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Vlády celého sveta zvýšili vojenské výdavky presahujúce úroveň roku 1988. A to aj napriek tomu, že ekonomiky počas pandémie utrpeli nesmierne škody. Uvádza to štúdia, o ktorej informuje portál RT.


Národy na celom svete minuli v roku 2020 viac peňazí na armádu ako za predošlé tri desaťročia. Ukázala to najnovšia správa Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI).

Svetové vojenské výdavky sa zvýšili o 2,6 percenta v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Dosiahli úroveň 1,981 bilióna dolárov. Ide o "najvyššiu úroveň od roku 1988," uvádza sa v správa SIPRI, ktorá bola zverejnená v pondelok. Za posledné desaťročie sa globálne vojenské výdavky zvýšili takmer o 10 percent.

K nárastu došlo v roku, keď sa „hrubý domáci produkt (HDP) sveta zmenšil o 4,4 percenta,“ poznamenáva výskumný ústav. Dodáva, že trend spôsobil „najväčší medziročný nárast vojenskej záťaže od globálnej finančnej a hospodárskej krízy v roku 2009.“

„Nevieme, kto to urobil, ale zaplatí za to Izrael,“ varuje šéf iránskej armády po útoku na tanker
Šéf iránskych ozbrojených síl Mohammad Bagheri neobvinil priamo Izrael z útoku na iránsky ropný tanker pri Sýrii. Aj tak židovskému štátu pohrozil bližšie nešpecifikovanou reakciou, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


"Môžeme s istotou povedať, že pandémia nemala významný vplyv na globálne vojenské výdavky v roku 2020," uviedol Dr. Diego Lopes da Silva, výskumný pracovník programu SIPRI pre zbrane a vojenské výdavky. Niektoré krajiny, napríklad Južná Kórea a Čile, napriek tomu použili časť plánovaných vojenských prostriedkov na riešenie pandémie. Krajiny ako Rusko a Brazília vynaložili na obranu „podstatne menej“, ako sa plánovalo v roku 2020.

USA však stále vedú s veľkým náskokom rebríček najvyšších vojenských výdavkov sveta. Americké vojenské náklady predstavovali 39 percent globálnych výdavkov na obranu, uviedol SPIRI.

Najbližší „konkurent“ USA - Čína - minul na obranu zhruba trikrát menej peňazí a jej vojenské výdavky v roku 2020 predstavovali zhruba 13 percent globálneho výsledku. Peking nemusel zvyšovať svoje obranné výdavky na úkor zvýšenia inej záťaže, pretože jeho ekonomika bola jednou z mála, ktorá v roku 2020 stále rástla.

Vakcína Sputnik V je bezpečná a účinná, tvrdí Maďarsko
Maďarsko je jednou z mála krajín, ktorá používa všetky hlavné vakcíny proti Covid-19. Štúdia uskutočnená v Budapešti na základe počtu ľudí, ktorí boli zaočkovaní a potom boli opäť infikovaní alebo zomreli, ukazuje dobré výsledky ruského Sputnika V,... Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Lukáš Leca